Obama godkender forhøjelse af USA's gældsloft

Skrevet af admin

16/02/2014

Dagens topnyheder

USA's præsident Barack Obama har nu underskrevet den lov, som sikrer en forhøjelse af den amerikanske stats såkaldte gældsloft.

Gældsloftet udtrykker det beløb, som USA maksimalt kan optage lån for.

Repræsentanternes Hus og Senatet godkendte henholdsvis tirsdag og onsdag lovforslaget om at sætte beløbet op.

Enigheden i Kongressens to kamre om at hæve loftet blev set som en milepæl. Republikanerne, der har flertallet i Repræsentanternes Hus, har adskillige gange sat hælene i og nedstemt forslag om både gældsloft og budgetter.

Men denne uge gik de med til at hæve loftet uden at stille betingelser, som de tidligere har gjort.

Obama underskrev loven under et besøg i det sydlige Californien. Dermed kan USA fortsætte med optage lån frem til marts 2015.

Grænsen for de føderale myndigheders muligheder for at optage lån ved at udstede nye obligationer har været genstand for en bitter strid de seneste år.

Finansminister Jack Lew har tidligere advaret om, at USA ikke ville være i stand til at overholde sine finansielle forpligtelser, såfremt gældsloftet ikke blev hævet inden udgangen af februar.

De fleste økonomiske eksperter er enige om, at en sådan usikkerhed ville skabe kaos på de finansielle markeder og kaste verden ud i en ny økonomisk krise.

Da USA i 2011 kom tæt på ikke at forlænge sit gældsloft reagerede kreditvurderingsinstituttet Standard & Poor's ved at sænke den amerikanske kreditværdighed.

/ritzau/Reuters