Obama har officielt bedt Kongressen om lov til at angribe Syrien

Præsidenten har sendt et beslutningsforslag til Kongressens medlemmer, der skal bemyndige ham til at bruge militær magt mod Syrien for at »afskrække, afbryde, forebygge og nedbryde« muligheden for yderligere kemiske angreb, som det, der ramte en forstad til Syriens hovedstad den 21. august, skriver AFP. Støtte fra Kongressen vil sende »et klart signal om amerikansk beslutsomhed«, fremgår det af beslutningsforslaget.

Barack Obamas beslutningsforslag vedrører udelukkende muligheden for at angribe mål i Syrien med henblik på at forhindre brug af kemiske våben eller andre masseødelæggelsesvåben og beskytte USA og dets allierede - ikke for at tippe magtbalancen i borgerkrigen og dermed få Bashar al-Assad fra magten, som flere amerikanske politikere og den syriske opposition har ønsket.

Det fremgår ikke af beslutningsforslaget, hvornår USA vil angribe, eller hvornår Barack Obama ønsker, at USA senest skal angribe.

Ifølge Reuters vil der være offentlige høringer, samt både fortrolige og offentlige briefinger med senatorer i den kommende uge, men Kongressen vil ikke blive indkaldt til afstemning om forslaget før efter den 9. september, hvor de efter planen skal vende tilbage fra sommerferie.

CNN rapporterer på baggrund af oplysninger fra Senatets demokratiske majoritetsleder, Harry Reid, at afstemningen vil finde sted senest i den uge.

Barack Obama fortalte tidligere lørdag aften under en tale foran Det Hvide Hus, at han har besluttet sig for, at USA skal angribe Syrien. Han vil imidlertid have Kongressens samtykke, inden USA sætter ind i Syrien med et »begrænset, skræddersyet angreb« for at straffe præsident Bashar al-Assad for det formodede giftgasangreb mod den syriske civilbefolkning.

Barack Obamas beslutning om at spørge Kongressen blev modtaget med åbne arme af flere demokratiske kongresmedlemmer.

»Præsident Obama har reageret på Kongressens kritik og søger juridisk autorisation om Syrien. Kongressen må vende tilbage,« skrev demokraten Gerry Connolly på det sociale medier Twitter lørdag.

Det demokratiske kongresmedlem Chris Murphy skrev ligeledes på Twitter, at han er »stolt af præsidenten«:

»Tilladelse til handling i Syrien fra Kongressen bliver ikke let (at få, red.), men det er det rigtige at gøre«.

Også det demokratiske partimedlem Yvette D. Clarke bakker op om Obama på det sociale medie.

»Jeg bifalder præsident Obamas beslutning om at anmode om tilladelse fra Kongressen før magtanvendelse i Syrien,« skriver hun.

I den syriske opposition blev beslutningen mødt med skuffelse, og i et interview med Al Jazeera kritiserede talsmand Louay Safi fra oppositionsgruppen Syrian National Coalition (SNC) Barack Obamas beslutning:

»Den syriske befolkning vil betragte det som mangel på handling og drabene vil fortsætte på grund af USAs lederes passivitet«.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip