Obama inviterer Irans kommende præsident til forhandling

I et TV-interview siger Barack Obama, at han er klar til at mødes med Hassan Rohani for at tale om Irans atomprogram, så længe Rohani er indforstået med, at der ikke vil blive lettet på sanktionerne, før Iran har bevist, at det ikke bruges til at udvikle atomvåben.

»Så længe der er forståelse for grundlaget for samtalen, så kan jeg ikke se nogen grund til, at vi ikke skal gå videre,« siger Barack Obama ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Barack Obama betegner den kommende iranske præsident som mere moderat end Mahmoud Ahmadinejad og ser det som et tegn på, at det iranske folk vil udstikke en mere forsonende kurs i forhold til dialogen med omverdenen.

»Jeg tror, det vidner om, at iranerne vil bevæge sig i en anden retning (end Mahmoud Ahmadinejad vil, red.),« siger Barack Obama og understreger, at folket sagtens kunne have valgt andre og mere konservative kræfter.

»Det iranske folk afviste høgene og de gejstlige, der afslørede, at de ikke var klar til at gå på kompromis med noget som helst. Det er tydeligt, at der i Iran er en lyst til at blande sig med det internationale samfund på en mere positiv måde,« fortsætter Barack Obama.

Hassan Rohani har i valgkampen talt om, at han vil arbejde på det anstrengte forhold til USA, og mandag åbnede den 64-årige præst op for, at der kan skabes mere åbenhed om Irans omstridte atomprogram.

»Vores atomprogram er fuldstændig gennemskueligt. Men vi er klar til at udvise større gennemsigtighed og gøre det klart for hele verden, at Irans handlinger er helt inden for den internationale lov,« sagde Hassan Rohani under et pressemøde.

Dagens Gossip