Obama: Jeg har fuld tillid til CIA-chef

Skrevet af admin

11/03/2014

Dagens topnyheder

Præsident Barack Obama har "fuld tillid" til CIA-chefen John Brennan.

Det meddeler Det Hvide Hus i en erklæring, efter at en fremtrædende demokratisk senator har beskyldt efterretningstjenesten for at spionere mod Kongressen og muligvis krænke forfatningen.

- Præsidenten har stor tillid til John Brennan og tillid til vores efterretningstjenester og de professionelle i CIA, siger talsmanden for Det Hvide Hus, Jay Carney.

Formanden for det amerikanske senats efterretningsudvalg, Obamas partifælle Dianne Feinstein, havde kort forinden i en opsigtvækkende tale beskyldt CIA for i al hemmelighed ulovligt at have fjernet dokumenter fra udvalgsmedlemmers computere.

Dokumenterne indgik i efterretningsudvalgets kulegravning af en række kontroversielle, nu droppede afhøringsmetoder fra CIA's side under den tidligere Bush-regering.

Feinstein har sendt sagen videre til justitsministeriet, og at hun kun modvilligt afslører det, hun kalder et muligt brud på forfatningen.

CIA-direktør Brennan afviser beskyldningerne og får altså opbakning fra Det Hvide Hus.

- Vi tager alt, hvad Feinstein siger alvorligt, og vi tager dette alvorligt, men jeg vil ikke kommentere det yderligere, da sagerne er ved at blive vurderet eller undersøgt, siger Carney.

Det er sjældent, at den slags politiske opgør om efterretningstjenesten kommer ud i offentligheden, og striden opfattes som et led i en mere omfattende strid mellem Kongressen og efterretningstjenesterne.

CIA-direktøren siger om Feinsteins udtalelser, at "intet kan være længere væk fra sandheden."

- Sagen bliver behandlet på en passende måde af de rette myndigheder. Kendsgerningerne vil blive offentliggjort, understreger Brennan.

Feinstein selv hævder dog ifølge nyhedsbureauet AFP, at hun og næstformanden for efterretningsudvalget blev orienteret om sagen af Brennan selv i januar.

Hendes opsigtvækkende udtalelser kommer efter medierapporter om, at senatsansatte uden hjemmel skal have fjernet hemmeligstemplede dokumenter. Noget, hun har afvist.

/ritzau/Reuters