Obama: Kemiske våben er national sikkerhedstrussel

I forbindelse med et besøg fra de baltiske landes ledere, udtaler Barack Obama sig fredag ved 20.30-tiden dansk tid om situationen i Syrien. Ifølge Reuters siger præsidenten, at selvom ingen er mere »krigstræt«, er det et af USAs forpligtelser som verdens førende nation at sørge for, at når en regeringen bruger forbudte våben, bliver den stillet til ansvar for det. Desuden beskylder præsidenten også i sine udtalelser FNs Sikkerhedsråd for ikke at være i stand til at reagere på en klar overtrædelse af internationale normer.

En kilde i administrationen bekræfter over for Reuters, at Barack Obama endnu ikke har truffet nogen beslutning med hensyn til Syrien, og at han har tænkt sig fortsat at konsultere med Kongressen om spørgsmålet.

På et pressemøde fredag aften dansk tid åbnede Obamas udenrigsminister John Kerry ellers op for en begrænset militær aktion i Syrien. Det budskab præsenterede han i forbindelse med fremlæggelsen af de offentlige resultater af amerikanske efterretningers undersøgelser af kemiske angreb i Syrien.

Konklusion af de omfattende undersøgelser var ifølge John Kerry klar: den syriske præsident Bashar al-Assad har anvendt kemiske våben mod sin befolkning, og regimet står bag det omfattende og meget omtalte angreb på en forstad til hovedstaden Damaskus 21. august.

Resultaterne af de amerikanske undersøgelser betyder ifølge udenrigsministeren, at der må handles, omend begrænset.

»Det vil ikke involveret nogen fodfolk på jorden. Det vil ikke være tidsubegrænset. Og det vil ikke tage ansvar for en borgerkrig, der allerede er godt i gang,« siger udenrigsministeren om det initiativ præsident Barack Obama kunne finde på at tage over for Syrien.

Det har tidligere været fremme, at efterretningsfolk har opsnappet en panisk telefonsamtale i timerne efter det kemisk angreb sidste onsdag fra en embedsmand fra det syriske forsvarsministerium til en leder af en militærenhed med kemiske våben. I telefonsamtalen afkrævede embedsmanden svar fra militærmanden om et angreb med nervegas.

Yderligere har det været fremme, at FNs våbeninspektører i en af de forstæder, der blev angrebet med giftgas, har fundet meget intakte dele af raketter, der har kunnet rumme gas. Normalt eksploderer raketter, der kun indeholder sprængstof, i mange stumper.

Dagens Gossip