Obama klar med USAs klimaplan

Det betyder, at USA i 2030 samlet set skal have reduceret sit CO2-udslip med tre milliarder tons via energi-effektivisering i bygninger og apparater.

Det er ifølge Reuters et af elementerne i en storstilet klimaplan, som præsidenten senere tirsdag lægger frem i en stærkt imødeset tale.

Talen vil rumme en lang række forslag til, hvordan USA for alvor kan engagere og forpligte sig i forhold til den internationale klimadagsorden.

Ifølge Reuters vil forslagene kunne gennemføres af allerede etablerede myndigheder og ikke på den måde kræve initiativer fra Kongressen.

Blandt forslagene nævnes, at 20 procent af de statslige amerikanske institutioners energiforbrug i 2020 skal stamme fra vedvarende energi, som vind og sol.

Præsidenten ventes ikke at høste klapsalver fra alle i det amerikanske samfund over tiltagene, som vil være bekostelige, men han er også ude med en gulerod til amerikanerne i form af løfter om lån på, hvad der svarer til 45 milliarder kroner.

Der skal udarbejdes udledningsplaner for samtlige amerikanske kraftværker, og disse planer skal være færdiggjort om et år i juni 2014, og året efter skal planerne være ført ud i livet.

Det bliver landets miljøbeskyttelsesmyndighed, Environmental Protection Agency, der skal styre indsatsen på kraftværksområdet

Obama vil desuden have ændret grænserne for udslip fra tunge køretøjer, der også skal udstyres med motorer med bedre brændstoføkonomi. Disse ændringer skal gælde på alle modeller efter 2018.

På den internationale scene skal USA tilstræbe at indgå aftaler med Kina, Indien og andre store lande, der udleder drivhusgasser, og USA vil stoppe med at finansiere eller medfinansiere kulkraftværker, undtagen i verdens fattigste lande.

Meget apropos vil talen blive holdt på Georgetowns universitet, inden Obama onsdag indleder en uges rejse i Afrika.

Dagens Gossip