Obama markerer Newtown-årsdag med våbendebat

USA's præsident, Barack Obama, markerede lørdag årsdagen for skoleskyderiet i Newtown, Connecticut, med at presse på for en ændring af den amerikanske våbenlov.

- For et år siden i dag blev en rolig og fredelig by ødelagt af ubeskrivelig vold, siger Obama i sin ugentlige radiotale refererende til den 14. december 2012, hvor en bevæbnet ung mand gik ind på Sandy Hook-skolen og dræbte 20 børn og seks voksne.

Efter massakren, som tog bare 10 minutter, skød gerningsmanden, Adam Lanza, sig selv.

- Men på den anden side af sorgen fik vi også en følelse af beslutsomhed. Disse tragedier må høre op. Og for at de skal høre op, må vi ændre tingenes tilstand, lyder det videre fra præsidenten.

Skyderiet på Sandy Hook ligger nummer to på listen over de amerikanske skoleskyderier, hvor flest mennesker har mistet livet. Massakren rystede og traumatiserede USA. Samtidig satte tragedien for alvor gang i debatten om landets våbenlovgivning.

Obama understreger, at der må og skal gøres noget.

- Vi er nødt til at gøre mere for at forhindre farlige personer i at få fat på skydevåben så let. Vi er nødt til at gøre alt, hvad vi kan for at beskytte vores børn og få dem til at føle sig elsket, værdsat og trygge, siger præsidenten.

Dog mener han ikke, at forandringer kan komme fra Washington alene, men at det er op til det amerikanske folk at presse på.

Klokken 15.30 dansk tid vil Barack Obama sammen med sin kone, Michelle, holde et øjebliks stilhed i Det Hvide Hus til minde om ofrene fra Newtown. Det var klokken 15.30, at Lanza åbnede ild for et år siden.

Flere amerikanske delstater har siden skolemassakren strammet deres våbenlov, men på nationalt plan er lovgivningen uændret, selvom præsident Obama har arbejdet hårdt for at ændre lovteksten.

I april led Obamas planer et stort nederlag, da Kongressen nedstemte en række ændringsforslag efter stort pres fra interesseorganisationen National Rifle Association og andre våbenlobbyer.

Et flertal af politikerne afviste at udvide baggrundstjekket af folk, der ønsker at købe skydevåben samt at forbyde halvautomatiske våben og store magasiner.

Fredag blev våbendebatten atter højaktuel, da en ung mand bevæbnet med et gevær trængte ind på en skole i delstaten Colorado og sårede to personer. Efterfølgende begik den formodede gerningsmand selvmord.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip