Obama møder overlevende fra USA's atombombe i Hiroshima

Som den første siddende amerikanske præsident er Barack Obama i Hiroshima, hvor han møder overlevende efter USA's første atombombeangreb i 1945.

Sammen med Japans premierminister, Shinzo Abe, besøger Obama Fredsmindeparken i havnebyen, hvor 140.000 mennesker mistede livet.

Før sin ankomst til byen sagde Obama under et kort visit på en militærbase, at hans besøg er "et bevis på, at man kan slå bro over selv de mest smertefulde splittelser".

To af Obamas forgængere har besøgt Fredsmindeparken i Hiroshima. Både Richard Nixon og Jimmy Carter har besøgt stedet, hvor amerikanerne kastede Little Boy, den første af to atombomber over Japan, mod slutningen af Anden Verdenskrig.

Nixon var i Hiroshima i 1964, fire år før han blev præsident. Carter rejste til byen nogle år efter sin præsidenttid.

Obamas besøg er fyldt med symbolik. Da han var blevet valgt til præsident i 2008, sagde han i en tale i Prag, at verdens ledere skulle arbejde for en kraftig nedrustning af atomvåben.

Udmeldingen medvirkede til, at han blev tildelt Nobels fredspris. Besøget i Hiroshima i Obamas sidste år som præsident ses derfor som en symbolsk milepæl for Obama, selv om verden ikke synes at være kommet tættere på at blive atomvåbenfri.

Barack Obama skal lægge blomster foran et monument til ære for ofrene for atombomben, holde et minuts stilhed og afslutningsvis holde en tale, hvori han ikke vil sige undskyld for bomberne.

/ritzau/

Dagens Gossip