Obama øger pres på Karzai i opgør om sikkerhed

Præsident Barack Obama har øget presset på den afghanske præsident, Hamid Karzai, i et opgør om en sikkerhedsaftale ved at true med at trække alle soldater ud af Afghanistan i forbindelse med tilbagetrækningen i 2014.

Den amerikanske præsident, der tirsdag talte i telefon med Karzai, siger, at han planlægger en fuldstændig tilbagetrækning af de amerikanske styrker. Men i samme udtalelse tilføjer han, at der kan komme en aftale om en efter-mission efter 2014 med et mindre antal soldater.

Den amerikanske styrke vil dog blive meget lille, hvis afghanerne bliver ved med at tøve med at underskrive en sikkerhedsaftale, oplyser regeringskilder i Washington.

- Da Karzai har nægtet at underskrive en bilateral sikkerhedsaftale om Afghanistan med Washington, så har Pentagon ikke anden mulighed end at planlægge en fuldstændig tilbagetrækning, oplyser Det Hvide Hus i en erklæring.

USA's forsvarsminister, Chuck Hagel, har viderebragt det amerikanske udspil til Nato i Bruxelles, hvor det vil blive drøftet af alliancens forsvarsministre onsdag.

- Helt konkret, så har præsident Obama bedt Pentagon sikre, at der ligger planer klar for en rolig tilbagetrækning ved årets afslutning for det tilfælde, at USA ikke lader nogle soldater blive tilbage i Afghanistan efter 2014, siger kilder i Det Hvide Hus.

USA har tidligere nævnt, at omkring 8000 soldater kunne blive i Afghanistan efter 2014. Deres opgaver skulle være at deltage i operationer mod terrorgrupper og oplære afghanske soldater.

En fremtrædende forsvarsekspert sagde for nylig, at de afghanske sikkerhedsstyrker har "fuldt og helt" kontrol over oprøret.

Ben Barry, som er brigadegeneral og specialist i landkrig ved Det Internationale Institut for Strategiske Studier i den britiske hovedstad, mener, at de afghanske sikkerhedsstyrker burde være i stand til at yde den nødvendige beskyttelse ved præsidentvalget den 5. april.

- Vi ser nu, at de afghanske sikkerhedsstyrker helt igennem har kontrol over, hvad de skal gøre mod oprøret og for sikkerheden i Afghanistan, sagde han i tænketankens hovedkvarter i London, hvor den årlige rapport blev offentliggjort for to uger siden.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip