Obama og afrikanske ledere drøfter fred i Sydsudan

Under sit officielle besøg i Etiopien drøftede USA's præsident, Barack Obama, og regionale afrikanske ledere mandag, hvilke midler der kan gribes til, hvis ikke de stridende parter i Sydsudan slutter fred. Med de blev ikke enige.

Spørgsmålet stod højt på dagsordenen hos Obama, der er den første siddende amerikanske præsident, som besøger Etiopien. Der blev drøftet en alternativ plan, hvis ikke det lykkes at få gennemført en våbenhvile i Sydsudan.

Et par af mulighederne er at gribe til sanktioner og at indsætte en regional indsatsstyrke, hvis ikke Sydsudans stridende parter enes om en fredsaftale inden 17. august.

Lederne blev enige om, at det haster at få gjort noget ved situationen i Sydsudan, men gruppen nåede ikke til enighed om, hvad der skal gøres, hvis ikke der opnås en fredsaftale, siger en amerikansk embedsmand efter mødet.

- Vi har ikke meget tid. Forholdene på landjorden bliver værre og værre. Det er nødvendigt at håndtere risikoen for en ny konflikt i en region, der har været flået itu af en langvarig konflikt, som har medført megen død og ødelæggelse, sagde præsident Obama inden mødet.

Hans mål er at sikre, at USA og den regionale samarbejdsunion IGAD, der leder fredsprocessen, bliver enige om en fælles strategi for fred.

Tidsfristen 17. august for godkendelsen af en fredsaftale er sat af de afrikanske lande, som har ledet fredsforhandlingerne mellem Sydsudans præsident, Salva Kiir, og oprørsleder Riek Machar.

Elementerne i Obamas plan B er våbenembargo, inddragelse af værdier og rejserestriktioner for enkeltpersoner. Sanktionerne skal i givet fald gennemføres med andre lande i regionen, EU eller FN.

Obama mødtes med ledere fra Kenya, Etiopien, Uganda, Sudan og Den Afrikanske Union for at diskutere krisen. Der var ikke inviteret repræsentanter fra Sydsudan.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip