Obama om Mandela: I dag er han taget hjem

- Verden har mistet en af de mest indflydelsesrige, modige og grundlæggende gode mennesker, som nogen af os nogensinde vil møde i denne verden.

Sådan siger USA's præsident, Barack Obama, kort tid efter, at Sydafrikas præsident Jacob Zuma sent torsdag aften meddelte, at Nelson Mandela er død i en alder af 95 år.

- Jeg kan ikke helt forestille mig mit liv uden det eksempel, som Mandela satte, siger Obama.

- Han opnåede mere, end man kunne forvente af noget menneske. I dag er han taget hjem.

Obama understreger, at Nelson Mandelas største fortjeneste var, at han bragte frihed og fred med omverdenen til sit land.

- Lad os stoppe op og være taknemmelige for, at Nelson Mandela var til.

- Nu tilhører han ikke længere os. Han tilhører evigheden, siger Obama og citerer dermed de ord, der blev sagt af krigsminister Edward Stanton, da den amerikanske præsident Abraham Lincoln døde.

Obama - som kun mødte Mandela ganske kort en enkelt gang i 2005, men blev inspireret af antiapartheidsheltens indsats til at gå ind i politik - var tydeligvis berørt over nyheden om sit forbilledes bortgang.

- Sandsynligvis vil vi ikke se personer som Mandela igen. Den dag, han blev løsladt fra fængslet, gav mig en fornemmelse af, hvad mennesket formår at gøre, når de er styret af deres håb og ikke deres frygt, lyder det fra USA's første sorte præsident.

Præsidenten har beordret alle amerikanske flag på halv som udtryk for sorgen over Nelson Mandelas død.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip