Obama om Trump: Han ved meget lidt om verden

USA's præsident, Barack Obama, satte fredag spørgsmålstegn ved den republikanske præsidentkandidat Donald Trumps egnethed som afløser i Det Hvide Hus efter udtalelser fra Trump om, at USA og dets allierede skal opgive årtiers tilbageholdenhed med at anvende kernevåben.

Det skriver New York Times.

- Vi ønsker ikke en eller anden i Det Ovale Kontor, som ikke forstår, hvor vigtigt det her er, sagde Obama på et pressemøde efter afslutningen fredag på det internationale topmøde i Washington om atomsikkerhed.

Trumps udtalelser afspejler en person, der "ikke ved ret meget om udenrigspolitik eller atompolitik eller den koreanske halvø eller verden som sådan", lød det fra Obama.

Trump, der er favorit til at blive nomineret som sit partis kandidat til præsidentvalget i november, har i et interview sagt, at han ville overveje at lade Japan og Sydkorea anskaffe sig sine egne atomvåben, frem for at landene forlader sig på USA's beskyttelse mod Nordkorea og Kina.

Obama fremhæver den amerikanske alliance med Sydkorea og Japan som en grundpille i USA's tilstedeværelse i Stillehavsområdet og som en faktor, der har garanteret fred og velstand i regionen.

Og tilsyneladende har andre statsledere også noteret sig Trumps opsigtsvækkende udtalelser. Obama sagde på pressemødet, at flere deltagere på atomkonferencen havde udtrykt bekymringer om Trumps udsagn.

- Selv de lande, som i den hjemlige politik er vant til en karnevalsagtig atmosfære, ønsker ædruelighed og klarhed, når det kommer til amerikanske valg, fordi de forstår, at præsidenten for USA har brug for at vide, hvad der sker rundt om i verden, sagde Obama ifølge New York Times.

/ritzau/

Dagens Gossip