Obama opfordrer til ro efter Zimmermans frifindelse

Frifindelsen, som seks nævning i et nævningeting i Florida besluttede, har givet anledning til både sporadisk vold og hærværk natten igennem, men også adskillige protester over hele USA søndag.

»Trayvon Martins død var en tragedie. Ikke bare for hans familie eller for enhver i samfundet, men for Amerika. Jeg ved, at denne sag har fremkaldt stærke følelser. Og i kølvandet på denne dom ved jeg, at disse følelser kan blive endnu stærkere. Men vi er en nation af love, og en jury har talt,« lyder en udtalelse fra Obama, som tidligere har sagt, at havde han en søn, »ville han se ud som Trayvon Martin«.

»Jeg beder nu alle amerikanere om at respektere opfordringen til fredelig refleksion fra to forældre, som har mistet deres unge søn,« udtaler præsidenten med henvisning til Trayvon Martins forældre, som har opfordret til ikke-voldelig adfærd og ikke-voldelige demonstrationer med henvisning til citater fra biblen samt den afdøde menneskerettighedsaktivist, Martin Luther King.

Umiddelbart efter frifindelsen sent lørdag aften opstod der flere fredelige og spontane protester, herunder i San Francisco, Chicago, Washington, Atlanta og Philadelphia. Flere prominente navne, herunder menneskerettigheds-forkæmperen Jesse Jackson opfordrede de fortvivlede og ophidsede amerikanere om at tage det roligt.

»Undgå vold, det vil bare føre til flere tragedier. Vær konstruktiv og ikke destruktiv i denne fortvivlelsens tid,« skrev Jackson på Twitter ifølge AFP.

Flere hundrede marcherede efterfølgende igennem San Francisco og mange bar bannere med sloganet »Folket siger skyldig«.

Knap så fredeligt forløb en demonstration i Oakland - tæt på San Francisco - nogle timer senere, hvor flere af tilhørerne malede graffiti på biler, smadrede vinduer samt en politibil.

Sagen har fået stor bevågenhed i USA, fordi politiet oprindeligt ikke ville sigte Zimmerman for drabet, som, han hævder, skete i nødværge. Det skabte dog så meget raseri og debat om racisme, at den 29-årige alligevel endte med at blive tiltalt.

Anklagerne lød på, at Zimmerman den skæbnesvangre aften i februar havde forfulgt den 17-årige, ubevæbnede Trayvon Martin gennem et aflukket kvarter i Sanford i Florida, hvor Zimmerman var frivillig vagt, og skudt ham under et skænderi. Zimmermans forsvar har derimod hele tiden hævdet, at vagten handlede i selvforsvar.

Flere amerikanere frygter, at frifindelsen kan ende med race-optøjer, lige som det var tilfældet, da fire hvide politibetjente blev frifundet for politivold mod Rodney King i 1992.

Den såkaldte »ANSWER coalition«, der tidligere har arrangeret demonstrationer mod Irak-krigen, har annonceret demonstrationer i syv af USAs større byer søndag, og flere politikredse oplyser, at man vil følge situationen og protesterne meget nøje.

Dagens Gossip