Obama overvejer stop for militærhjælp

Nyhedsbureauet citerer onsdag en anonym embedsmand for, at Barack Obama endnu ikke har truffet den endelige beslutning, men at den kan ventes ved udgangen af ugen.

Ifølge kilden er stemningen i regeringen overvejende for, at USA tilbageholder den deciderede hjælp til militæret, men fortsætter støtten til terrorbekæmpelse samt støtter Egypten til at kunne opretholde sikkerheden på Sinaihalvøen ved grænsen til Israel og Gazastriben. Yderligere overvejer Obama at omlægge den civile støtte og kanalisere pengene uden om regeringen.

Egypten har gennem årtier været en af de største modtagere af amerikansk militærstøtte, men den omfattende økonomiske hjælp er i fare på grund af kræfter i den amerikanske regering, der mener, at USA skal gøre hjælpen afhængig af demokratisk udvikling og overholdelse af menneskerettigheder.

USA overvejer angiveligt at tilbageholde, hvad der svarer til 3,2 milliarder kroner ud af den samlede militærhjælp på 7,1 milliarder kroner årligt.

Den civile støtte udgør 1,3 milliarder kroner, og her går de amerikanske overvejelser på at kanalisere en større del af pengene uden om regeringen og direkte til organisationer.

Præsident Obama sagde allerede 24. september fra talerstolen på FNs generalforsamling, at USA vil fortsætte sin støtte på områder, som direkte gavner befolkningen i Egypten, for eksempel på uddannelsesområdet:

»Men vi vil ikke fortsætte med at levere visse militære systemer, og vores støtte vil afhænge af Egyptens demokratiske fremskridt,« sagde præsidenten.

Dagens Gossip