Obama på Havana-ambassade: Vi har en historisk mulighed

Skrevet af admin

21/03/2016

Mest læste i dag

USA har nu en "historisk mulighed" for at lægge det gamle fjendskab med Cuba bag sig, sagde præsident Barack Obama, da han søndag hilste på ansatte ved USA's nyåbnede ambassade i den cubanske hovedstad, Havana.

- Tilbage i 1928 kom præsident Coolidge på et krigsskib, sagde Obama med henvisning til det seneste besøg, en siddende amerikansk præsident har aflagt i Cuba, nemlig Calvin Coolidges besøg for 88 år siden.

- Det tog ham tre dage at komme hertil. Det tog kun mig tre timer, sagde Obama.

- Det er et historisk besøg og en historisk mulighed.

Mødet med de ansatte på ambassaden var Obamas første stop, efter han var landet i Havanas lufthavn, hvor udenrigsminister Bruno Rodriguez tog imod ham, mens præsident Raul Castro ikke var mødt op.

Ved mødet var han i selskab med sin hustru, Michelle Obama.

Arrangementet skulle have fundet sted på et udendørs areal ved ambassaden, men en regnskylle tvang ambassaden til at rykke inden døre på et nærliggende hotel.

Den amerikanske ambassade i Havana blev genåbnet i august, efter forhandlinger om en normalisering af relationerne mellem USA og Cuba havde stået på i halvandet år.

- At have en amerikansk ambassade betyder, at vi på mere effektiv vis kan fremme vores værdier, vores interesser og forstå det cubanske folks bekymringer bedre, sagde Obama.

Han roste ambassadens medarbejdere for deres arbejde, særligt tre cubanske ansatte, der i mange år har arbejdet for den tidligere amerikanske "interessesektion".

- Jeg ved, at det har været syv temmelig travle måneder, sagde Obama.

- Det sker på grund af jer. Hver dag bringer i USA og Cuba tættere sammen.

/ritzau/AFP