Obama: Palæstinenserne fortjener en stat

Muligheden for, at det sker, er stadig tilstede, mener præsidenten, der samtidig giver udtryk for, at den fortsatte udbygning af de israelske bosættelser står i vejen for en fredsløsning:

»Det palæstinensiske folk fortjener, at besættelsen og de daglige krænkelser, som den afføder, hører op. For at sige det lige ud: Palæstinenserne fortjener deres egen stat,« lød det ifølge nyhedsbureauet AFP fra Obama på et pressemøde i Ramallah.

Til gengæld var præsidenten blød i kritikken af de fortsatte israelske bosættelser. Obama veg et godt stykke uden om et krav til Israel om en fastfrysning af bosættelserne:

»Vi betragter ikke fortsatte bosættelser som konstruktive, endsige passende, eller som noget, der kan skabe fred, sagde Obama.

Præsidenten har fra starten gjort det klart, at han ikke besøger Israel og Vestbredden som led i et nyt amerikansk fredsinitiativ - noget der fik palæstinensiske demonstranter til at møde frem og protestere med slagordet »Obama - du er ikke velkommen her«.

Mahomud Abbas gentog på pressemødet, at fred ikke er inden for rækkevidde, hvis bosættelserne og inddragelsen af mere palæstinensisk jord ikke stopper nu.

»En fortsættelse af fredsforhandlingerne er ikke mulig uden en fastfrysning af israelske bosættelser på Vestbredden og i Østjerusalem,« lød det fra palæstinenserlederen, som under mødet i Ramallah også måtte forholde sig til et raketangreb, hvor to raketter affyret fra Gaza-striben slog ned i det sydlige Israel.

Såvel Abbas som Obama fordømte beskydningen. Abbas med ordene: »Vi fordømmer vold mod civile, også når det drejer sig om raketter«.

Senere torsdag gentog Obama i en tale på et universitet i Jerusalem, at »forhandlinger er nødvendige, og det er ingen hemmelighed, hvad de skal føre til - to stater for to befolkninger«.

Dagens Gossip