Obama sætter Stockholm på den anden ende

Det er ikke hverdag i den svenske hovedstad, at snigskytter er i position på hustage, at politihelikoptere cirkler rundt i luften for at overvåge byen, og at jagerfly patruljerer luftrummet længere oppe. Selv på vandet drøner politiet rundt på vandscootere.

Godt 2.000 betjente har dannet en jernring om de områder, hvor den amerikanske leder kommer til at opholde sig onsdag og torsdag, og det har ført til trafikale udfordringer. Stockholms Lokaltrafik har således opfordret indbyggerne i Stockholm til at tage af sted hjemmefra i »i ekstra god tid«.

Det trafikale kaos blev på rammende vis demonstreret, da en svensk mand blev stoppet på Kungsbron i det centrale Stockholm af en betjent på motorcykel, som bad ham om at vende om.

»Hvad sker der,« spurgte manden.

»Ved du ikke det? Vi har besøg af the President of United States, og du kan ikke komme over på anden side,« svarede betjenten.

Store dele af Stockholm er kun en zone for de få, og ved Drottninggatan, der er byens store gågade, sagde en svensk betjent ved navn Hampus:

»Så vidt jeg ved jeg, har myndighederne i Stockholm aldrig lukket så meget af byen af. Mange bilister er irriterede og trætte af at spilde tiden i køer. Men bortset fra det er alt forløbet fint,« sagde betjenten, der ikke ville oplyse sit efternavn.

Alt er dog ikke gået helt efter planen for det svenske politi. Onsdag formiddag glemte en betjent en ladt pistol på Hotel Hilton nær det hotel, hvor Obama skal overnatte, og senere på dagen blev der fundet en mistænkelig pakke foran en forretning, der fik en gruppe bombeteknikere til at rykke ud. Pakken - en skoæske med tape omkring - viste sig dog at være uden eksplosiver og ganske harmløs.

Politiet har givet tilladelse til at tusinder af demonstranter går på gaden i forbindelse Obamas besøg. Klokken 17.00 kommer der således til at blive afviklet en stor march, hvor folk vil vise deres utilfredshed med USAs masseovervågning og udenrigspolitik.

Den svenske ordensmagt oplyser imidlertid, at tid og sted for demonstrationerne, som der er givet tilladelse til, kan blive ændret af sikkerhedsmæssige årsager.

Dagens Gossip