Obama skåner heldig kalkun fra huggeblok til Thanksgiving

November er en svær tid at være kalkun i USA.

Millioner af eksemplarer af den store hønsefugl havner nemlig i denne måned på de amerikanske middagsborde i forbindelse med fejringen af Thanksgiving.

Højtiden, der i USA er lig med forlænget weekend og slagtilbud i butikkerne, har dog også en anden tradition tilknyttet.

En heldig kalkun bliver af den siddende amerikanske præsident benådet - og kan se frem til ikke at skulle bekymre sig om huggeblokken resten af livet.

I år ingen undtagelse.

- Det kan være svært at forstå, at det nu er syvende gang, jeg benåder en kalkun. Tiden flyver, selvom kalkuner ikke gør det, jokede USA's præsident, Barack Obama, før han benådede kalkunen Abe, der er opkaldt efter den tidligere præsident Abraham Lincoln.

Det er ikke helt klart, hvordan traditionen er opstået, men den blev angiveligt påbegyndt af præsident John F. Kennedy i november 1963, fire dage før han blev dræbt.

Først i 1989 gjorde George H.W. Bush dog den årlige kalkunbenådning til en traditionel ceremoni i Det Hvide Hus i Washington.

Og Obama har holdt traditionen i hævd.

- USA er trods alt landet, hvor du kan få en ny chance, og denne kalkun har fortjent en ny chance til at leve sit liv i bekvemmelighed, sagde Barack Obama.

Kalkunen Abe kan nu se frem til at leve i ro og mag på en gård i Virginia resten af sine dage.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip