Obama skal lege Kennedy i Berlin

Et stort sikkerhedsopbud på over 3000 politifolk er på plads i Berlin, når Air Force One tirsdag aften lander klokken 20.25, hvor præsident Barack Obama indleder et 26 timer langt statsbesøg i den tyske hovedstad.

"Welcome Mr. President" hedder det på store bannere på siderne af bybusserne i det centrale Berlin, hvor det amerikanske statsbesøg onsdag kulminerer ved Brandenburger Tor.

Obama vil i den historiske kulisse holde en med spænding imødeset tale om det tysk-amerikanske forhold og de fremtidige relationer mellem USA og EU.

Talen foran Berlins vartegn bliver holdt 50 år efter præsident John F. Kennedys legendariske "Ich bin ein berliner"-tale.

Den 51-årige Obama bliver ledsaget af sin hustru Michelle og sine to døtre.

Præsidentfamilien skal bo på Hotel Ritz Carlton ved Potsdamer Platz, hvor amerikanske soldater fra eliteenheden Navy Seals er med til at stå for sikkerheden.

En militær æresgarde møder Obama, når han onsdag formiddag besøger den tyske forbundspræsident, Joachim Gauck, i slottet Bellevue. Herefter følger møder med forbundskansler Angela Merkel i kanslerpalæet foran Forbundsdagen.

I Obamas tale til 4000 særligt indbudte gæster vil der være henvisninger til historiske begivenheder som Berlins luftbro for 65 år siden, Kennedy-talen for 50 år siden og Berlinmurens fald for snart 25 år siden. Men der vil også blive set fremad.

Charles Kupchan fra USA's Council of Foreign Relations understreger over for det tyske nyhedsbureau dpa, at Obama vil forstærke det særlige forhold mellem europæerne og amerikanerne.

- Obama har genopdaget båndene over Atlanten. Han har set, at når det gælder om at få hjælp til de fleste problemer i verden, så kommer den ikke først og fremmest fra Beijing, Ankara eller Brasilien, siger han.

En frihandelsaftale mellem USA og EU har ligeledes høj prioritet, og det vil den amerikanske præsident også slå fast igen.

Obama besøgte sidst Berlin som præsidentkandidat i 2008, og da talte han til omkring 200.000 begejstrede mennesker ved Sejrsøjlen, der ligger et kvarters gang fra Brandenburger Tor.

/ritzau/

 

Dagens Gossip