Obama skal mødes med Dalai Lama

USA's præsident Barack Obama skal fredag mødes med Tibets spirituelle eksilleder, Dalai Lama, i Det Hvide Hus.

- Præsidenten vil møde Dalai Lama i hans kapacitet som internationalt respekteret religiøs og kulturel leder, siger Caitlin Hayden, talsperson for Det Nationale Sikkerhedsråd.

Kina er som ventet ikke begejstret for planerne. Beijing opfordrer til, at mødet bliver aflyst og advarer om, at det vil skade forholdet mellem stormagterne betydeligt.

Mødet er samtidig "grov indblanding" i interne kinesiske forhold, siger talskvinde for Kinas udenrigsministerium Hua Chunying i en meddelelse på ministeriets hjemmeside ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det kommende møde, der er lukket for pressen, vil ikke finde sted i Det Ovale Værelse, hvor Obama normalt møder udenlandske ledere, men i et andet lokale i Det Hvide Hus.

Caitlin Hayden understreger samtidig, at USA støtter Dalai Lamas fremgangsmåde, men at USA anerkender, at Tibet er en del af Kina.

- Vi støtter ikke tibetansk uafhængighed, siger hun.

- USA støtter på stærk vis menneskerettigheder og religiøs frihed i Kina. Vi er bekymrede over fortsatte spændinger og den forværrede situation for menneskerettighederne i de tibetanske områder af Kina, lyder det videre.

Hayden siger, at Obama-administrationen igen vil opfordre den kinesiske regering til at genoptage dialogen med Dalai Lama eller hans repræsentanter.

Kina har i årevis været modstander af møder mellem udenlandske ledere og Dalai Lama, der flygtede til Indien i 1959 efter et mislykket oprør mod det kinesiske styre.

Den buddhistiske leder siger, at han ønsker et Tibet med øget selvstyre frem for selvstændighed.

Flere end 120 tibetanere har i løbet af de senere år sat ild til sig selv i protest mod undertrykkelse fra den kinesiske regering.

Obama mødtes også med Dalai Lama i 2011.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip