Obama skuffer Rusland med aflysning af Putin-møde

Og russerne er ikke i tvivl om, hvad der ligger til grund for Obamas afbud: At man fra russisk side har valgt at give den amerikanske spionanklagede whistleblower Edward Snowden midlertidigt asyl frem for at udlevere ham til retsforfølgelse i hjemlandet. En situation, »som absolut ikke er skabt af os«, slog Putins udenrigspolitiske rådgiver Yuri Ushakov fast onsdag ifølge AFP.

Mødet, hvor de to statsoverhoveder skulle have talt sammen mand til mand, var planlagt i forbindelse med det økonomiske topmøde mellem G20-landene i Sankt Petersborg, som Obama dog fortsat har planer om at deltage i.

Men situationen omkring Snowden er ikke eneste grund til, at amerikanerne afblæser Moskva-mødet. Fra Det Hvide Hus lyder det, at man sætter pris på »de opnåede resultater« mellem Rusland og USA, men at man savner fremdrift på andre områder som »missilforsvar og våbenkontrol, handelsrelationer, globale sikkerhedsspørgsmål og menneskerettigheder og civilsamfundet«.

Ifølge Ushakov viser det, at USA ikke er klar til relationer »på lige fod« med Rusland. Men alligevel står invitationen fortsat åben, hvis Obama skulle ombestemme sig.

»Vi er klar til at arbejde videre med vores amerikanske partnere omkring alle nøglespørgsmål på den bilaterale og multilaterale dagsorden,« siger Putins udenrigspolitiske rådgiver.

Obama-administrationens beslutning om ikke at tage til Moskva støttes af New Yorks demokratiske senator, Charles Schumer.

»Præsidenten har tydeligvis truffet den rette beslutning. Præsident Putin opfører sig som en bølle i skolegården, og han fortjener ikke den respekt, som et bilateralt topmøde ville give ham,« siger han i en udtalelse.Allerede søndag forlød det fra NBC, at Obama ville aflyse mødet, og at præsidentens administration ville annoncere det i løbet af ugen.

Dagens Gossip