Obama stopper overvågning af en del statsledere

Præsident Obama vil forbyde overvågning af snesevis af udenlandske ledere, siger han ved et pressemøde om reformer af blandt andet den skandaleombruste efterretningstjeneste NSA.

Den amerikanske præsident ønsker også et stop for regeringens lagring af store mængder af telefondata. Han vil have fundet alternative måder at få lagret og sikret dem på.

I en tale ved det med spænding imødesete pressemøde, hvor Obamas nye retningslinjer for NSA's og andre efterretningstjenesters overvågningsprogrammer, sagde han, at det kan tage mange år, før amerikanerne kan forstå omfanget af de skader, som Edward Snowden har forvoldt sit land.

- USA skal ikke aflytte statsledere og regeringsledere i lande, som er vore nære allierede, siger den amerikanske leder.

Regeringskilder i washington siger, at dette omfatter dusinvis af udenlandske ledere.

Denne del af talen var ikke mindst henvendt til Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og andre europæiske ledere, efter at der er slået skår i USA's forhold til en del nære allierede.

Obamas foreslåede reformer omfatter også et forslag om, at Kongressen får oprettet et selvstændigt panel, der skal varetage privatlivets fred, og som skal vurdere, hvornår overvågning og spionage går for langt.

Panelet skal være knyttet til den hemmelige Udenlandske Overvågnings Domstol, som tager sig af sager om terrorisme.

Iagttagere siger, at Obamas tale, der var henvendt til kritikere af den massive overvågning, som er blevet muliggjort af ny teknologi, kun lægger op til begrænsede indgreb.

En af de vigtigste forandringer er, at andre instanser end efterretningstjenesten får til opgave at lagre oplysninger om datatrafik, hvorefter efterretningstjenester skal stille med en dommerkendelse for at få adgang til oplysninger.

Det kan for eksempel være telefonselskaberne, som skal opbevare data, men Obama var ikke specifik på dette område på pressekonferencen.

Samtidig vil offentligheden i højere grad blive informeret om, hvilke overvågninger, som faktisk finder sted.

Den amerikanske justitsminister, Eric Holder, og efterretningstjenesterne er blevet bedt om at udarbejde konkrete reformer efter præsidentens retningslinjer.

Mange eksperter siger, at indsamlingen af efterretninger og overvågning er nødvendig i kampen mod blandt andet terrorgrupper.

/ritzau/

Dagens Gossip