Obama tager Virginia

Efter et tæt kapløb står det klart, at Barack Obama vandt slagmarken Virginia og statens 13 valgmænd, rapporterer tv-stationen CBS.

Virginia var på forhånd udpeget til at være afgørende for, om Barack Obama kunne fortsætte på præsidentposten, men sejren endte med at være overflødig, da genvalget allerede var sikret gennem andre svingstater.

De første valgstedsmålinger fra staten viste stort set dødt løb mellem den siddende præsident og hans udfordrer, Mitt Romney. Og op til valget var der i meningsmålingerne lagt op til en gyser - med en meget snæver føring i præsidentens favør.

Virginia er ellers ikke en traditionel svingstat. For i årtier har sydstaten, hvor flere store slag i den amerikanske borgerkrig blev udkæmpet, været en konservativ republikansk højborg.

Men tilflytning har ændret det politiske mønster så meget, at Obama i 2008 som den første demokrat i 44 år vandt staten, hvor der i dag bor otte millioner mennesker. Virginia er nu delt i to geografiske, politiske lejre:

I den nordøstlige del er Washington, D.C., så at sige vokset ud over statsgrænsen og ind i Virginia, hvor mange venstreorienterede tilflyttere kan tage en kort metrotur ind til centrum af regeringsbyen.

På den anden side i den politisk delte svingstat finder man landområderne i den sydvestlige del, hvor vælgerne stadig er religiøse og konservative. I denne del af staten har vælgerne kæmpet en forgæves kamp for ikke at lade Obama løbe med statens 13 valgmænd igen.

 

Dagens Gossip