Obama til sydafrikanerne: Verden takker jer for Mandela

Hele kloden er taknemmelig for Nelson Mandela, der døde i sidste uge 95 år gammel.

Sådan lyder de flotte ord fra USA's præsident, Barack Obama, der fra talerstolen ved en stor mindeceremoni på Soccer City Stadium i Soweto, der ligger i nærheden af Sydafrikas største by Johannesburg, lovpriser Mandela.

- Til Sydafrikas folk: Verden takker jer for at dele Nelson Mandela med os. Hans kamp var jeres kamp. Hans triumf var jeres triumf, siger Barack Obama.

Præsidenten hyldede desuden Mandelas kamp for frihed, som han kæmpede for i flere årtier.

- Ligesom Dr. King gav han de undertrykte en stemme. Og ligesom Abraham Lincoln holdt han sammen på sit land, da der var trusler om, at det ville bryde sammen, siger den amerikanske præsident.

- Mandela disciplinerede sin vrede. Han accepterede konsekvenserne af sine handlinger. Han vidste, at hans kamp ville få konsekvenser, og han var om nødvendigt parat til at dø for sine idealer, siger Barack Obama.

Inden sin tale trykkede Obama hænder med blandt andre den cubanske præsident, Raul Castro, der ligeledes er på listen over udenlandske talere.

Mindehøjtideligheden på Soccer City Stadium blev indledt med forskellige fællesbønner fra flere trosretninger.

Herefter fulgte en lang række taler, der startede med Andrew Mlangeni, som er en god ven af Mandela-familien. Desuden har fire af Mandelas børnebørn været på talerstolen.

Børnebørnene blev efterfulgt af FN's generalsekretær, Ban Ki-moon.

Soccer City Stadium har en kapacitet på knap 95.000, og det anslås, at omkring 50.000 mennesker overværer ceremonien på det ikoniske stadion, der dannede ramme om VM-finalen i fodbold i 2010.

Mindeceremonien var en time forsinket, men selv om regnen har silet ned hele dagen, har sydafrikanerne på stadionet sunget og danset ufortrødent til ære for Nelson Mandela.

Efter mindehøjtideligheden vil Nelson Mandela ligge lit de parade i den administrative hovedstad Pretoria fra onsdag til fredag.

Herefter bliver han fløjet til sin barndomsby - landsbyen Qunu, der ligger omkring 500 kilometer syd for Lesotho, hvor han begraves på søndag.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip