Obama tror på fredelig løsning på iransk atomstrid

Det ventes, at den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, vil deltage i mødet, som dermed bliver det første møde mellem USAs og Irans topdiplomater, siden de to lande afbrød forbindelserne i 1980.

Tøbruddet glæder den amerikanske præsident, Barack Obama, der i en tale ved FNs Generalforsamling tirsdag understregede, at han tror på en fredelig løsning på striden om atomprogrammet, som ifølge USA dækker over et forsøg på at udvikle kernevåben.

»Forhindringerne vil måske vise sig at være for store, men jeg tror fuldt og fast på, at den diplomatiske vej skal afprøves,« sagde Obama ifølge Reuters til generalforsamlingen.

I sin tale fremlagde præsidenten USAs linje i forhold til alvorlige konflikter i Mellemøsten og Nordafrika, herunder borgerkrigen i Syrien og den spændte situation i Egypten. Og selv om han helt overordnet tror på fredelige løsninger af alle tre konflikter, fastslog Obama, at amerikanerne ikke vil tøve med at brug magt for at rydde trusler af vejen.

Den amerikanske præsident efterlyste også en stærk FN-resolution, som skal garantere, at den syriske præsident, Bashar al-Assad, overholder sit løfte om at udlevere hærens arsenal af kemiske våben.

Der er ifølge Obama ingen tvivl om, at Assad-regimet står bag kemiske angreb, der har kostet 1.400 mennesker livet, så selv om han mener, at det ikke er op til USA eller andre at bestemme, hvem der skal have magten i Syrien, kan Bashar al-Assad i hans øjne ikke fortsætte som præsident.

»Jeg tror ikke på, at et militært indgreb kan sikre en blivende fred, ligesom jeg heller ikke mener, at USA eller andre nationer skal afgøre, hvem der skal lede Syrien. Ikke desto mindre kan en leder, som har slagtet sine borgere og gasset børn til døde, ikke bevare legitimiteten til at stå i spidsen for et opdelt land,« erklærede Barack Obama fra talerstolen i New York.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip