Obama: Vi er ikke på nippet til at gå i krig i Syrien

»Nogle af de historier, der har været fremme, er overdrevet i forhold til forestillingen om, at USA forbereder sig på at gå all in og deltage i endnu en krig. Hvad vi ønsker at gøre er at stoppe krigen,« siger Obama ifølge nyhedsbureauet Reuters.

»Vi er overbeviste om, at den syriske regering har brugt kemiske våben. Men russerne er skeptiske,« siger han.

Obama afviste at specificere hvilken form for militær støtte, USA har tænkt sig at give til de syriske oprørere.

»Jeg kan og vil ikke kommentere specifikt på vores programmer relateret til den syriske opposition,« siger Obama.

Obama kom også ind på situationen i Afghanistan, hvor USAs bebudede fredssamtaler med Taleban har skabt furore hos den afghanske præsident Hamid Karzai.

»Vi tror på, at vi i sidste ende er nødt til at få afghanere til at tale med afghanere om, hvordan de kan bevæge sig fremad og sætte en stopper for volden, så de kan komme i gang med at genopbygge deres land,« siger Obama.

Angela Merkel bragte også emnet om det udskældte amerikanske overvågningsprogram med kodeordet Prism på dagsordenen.

»Jeg har gjort det klart, at selv om vi ser behovet for at indsamle information, er spørgsmålet om proportionalitet altid vigtigt, og det frie demokratiske samfund er baseret på, at folk føler sig trygge,« siger Merkel på pressekonferencen.

Obama siger, at han indtog sit embede »fast besluttet på at beskytte det amerikanske folk«, og at et af de vigtigste principper netop er borgernes rettigheder og privatliv.

Obama ankom tirsdag aften til Tyskland efter det to dage lange G8-topmøde i Nordirland. Onsdag eftermiddag skal han holde sin imødesete tale ved Brandburger Tor, hvor John F. Kennedy for 50 år siden erklærede: »Ich bin ein Berliner«.

Iagttagere venter, at Obama i sin tale vil løfte sløret for planer om en omfattende nedrustning og nedbringelse af atomsprænghoveder i USA og Rusland.

Dagens Gossip