Obama: Vi har magt til at ændre klodens fremtid lige nu

USA's præsident, Barack Obama, opfordrer i sin tale på FN's klimatopmøde i Paris de forsamlede ledere i verden til at handle nu for at sikre klodens fremtid.

- Fremtiden har vi magten til at ændre lige her, lige nu, siger han til forsamlingen.

Obama fastslår, at USA som verdens næststørste udleder af klimagasser påtager sig ansvaret for at få stoppet klimaforandringerne:

- Som verdens største økonomi og som den næststørste udleder anerkender USA ikke bare sin rolle i at have skabt dette problem, vi påtager os ansvaret for at gøre noget ved det.

Obama har inden klimatopmødet i den franske hovedstad ført samtaler med den kinesiske leder, Xi Jinping, og de to ledere har fremlagt planer for, hvordan deres lande over en årrække sætter loft over udledningen af CO2 og andre klimagasser.

Den amerikanske præsident lagde vægt på, at USA og Kina som de to største CO2-udledere på kloden har et særligt ansvar, og begge lande vil tage dette ansvar alvorligt og handle, lød det.

Da Kinas præsident efterfølgende talte i forsamlingen, opfordrede han til, at man i højere grad lader hvert enkelt land afgøre, hvordan det vil finde løsninger på klimaforandringerne.

- Vi må søge praktiske løsninger. Det er vigtigt at respektere forskelle mellem landene, specielt udviklingslandene, siger Xi Jinping.

- Klimapolitik må ikke være på bekostning af et lands behov for at bekæmpe fattigdom, siger Xi Jinping.

Kina står for 30 procent af verdens CO2-udslip, og det asiatiske land topper listen over verdens største udledere af drivhusgasser.

Xi Jinping appellerede i tråd med tidligere udmeldinger til, at verdens rige lande løfter ansvaret og finder penge til den klimafond på 100 milliarder dollar, som fra 2020 skal hjælpe udviklingslandene med at nå klimamål.

Kina har mandag annonceret, at landet - som det tredje i verden efter Japan og USA - vil opsende klimasatellitter, som skal overvåge udledningen af drivhusgasser. Det skriver det kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

/ritzau/

Dagens Gossip