Obama: Vi taber ikke kampen mod Islamisk Stat

Skrevet af admin

21/05/2015

Dagens topnyheder

Selvom Islamisk Stat har taget et par store symbolske skalpe den seneste uge i både Syrien og Irak, har den internationale koalition, som under amerikansk ledelse bekæmper jihadisterne, kun lidt et "taktisk tilbageslag."

Det mener i hvert fald den amerikanske præsident, Barack Obama, som har talt med nyhedsmagasinet The Atlantic.

Præsidenten siger, at han "ikke mener, at vi taber" kampen mod gruppen, som hærger i Syrien og Irak, men som samtidig har opbakning blandt grupper i andre lande, heriblandt Libyen.

IS har den seneste uge erobret den irakiske provinshovedstad Ramadi, og kort efter har jihadisterne stormet og stort set indtaget oldtidsbyen Palmyra i Syrien.

- Der er ingen tvivl om, at vi i de sunnimuslimske områder skal styrke træningsindsatsen, men også engagementet, og vi skal nok i højere grad aktivere sunniklaner, end det er tilfældet nu, siger Obama i interviewet fra tirsdag.

Den politiske ledelse i Irak er trængt, og der er længe rejst tvivl om, hvorvidt regeringen kan håndtere de omfattende sekteriske spændinger.

Den amerikanske præsident har fortsat tillid til den irakiske premierminister, Haider al-Abadi.

- Jeg mener, at Abadi er oprigtig og opsat på en favnende irakisk stat, og jeg vil fortsat bede militæret om at yde de irakiske sikkerhedsstyrker al den støtte, de har brug for, så de kan skabe sikkerhed i deres land.

- Jeg vil yde den diplomatiske og økonomiske hjælp, der skal til for, at de kan skabe stabilitet i landet, siger Obama.

USA invaderede Irak i 2003 med en lille koalition, der også omfattede Danmark.

Argumentet for invasionen var, at daværende præsident Saddam Hussein havde masseødelæggelsesvåben.

Den påstand viste sig siden at være forkert, og krigen har efterladt Irak i et kaos, som har kostet titusindvis af mennesker livet.

Efter de sidste koalitionssoldater trak sig fra Irak i 2011, er adskillige hundreder dræbt hver måned - nogle måneder over 1000.

/ritzau/Reuters