Obama vil hjælpe iværksættere i sin fars hjemland

Den amerikanske præsident, Barack Obama, er sent fredag landet i Nairobi og har indledt sit første officielle præsidentbesøg i sin fars hjemland.

Besøget er politisk og økonomisk og har til formål at styrke de handelsmæssige og sikkerhedspolitiske bånd mellem USA og Kenya.

Det amerikanske præsidentfly, Air Force One, landede fredag aften i den kenyanske hovedstad, hvor den amerikanske leder er med til at lede en konference, som skal styrke igangsættere og private initiativer i Afrika.

Kenya har vital betydning for Vesten i kampen mod de somaliske islamister i al Shabaab.

Gruppen, der har bånd til al-Qaeda, stod blandt andet bag angrebet mod indkøbscentret Westgate for næsten to år siden, hvor 67 mennesker blev dræbt, samt en massakre i april på 148 overvejende unge på en skole i Kenya nær grænsen til Somalia.

Kenyanerne fejrede Obamas valgsejr i 2008 og 2012, og mange af dem havde ventet, at den amerikanske præsident ville have udvist deres land og kontinent større interesse.

- Vi troede, at den amerikanske regering i det mindste ville sende lidt nødhjælp til området, siger Stephen Okuma Obewa, som er lærer på "Senator Barack Obamas Skole", der ligger i byen Kogelo.

- Da han blev valgt var der stor eufori og store forventninger til de amerikansk-afrikanske relationer. Man ventede, at USA ville give Afrika større opmærksomhed, men der er i dag ikke mange resultater at fremhæve, siger David Zounmenou fra Instituttet for Sikkerhedsstudier i Sydafrika.

Obama har besøgt Kenya to gange tidligere. Hans første bog handlede om præsidentens far og resten af hans familie i byen Kogelo i Kenya, hvor faderen ligger begravet.

Efter besøget i Kenya besøger den amerikanske leder Addis Abeba i Etiopien.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip