Obama vil ikke sende soldater til Syrien

Obama er i øjeblikket på besøg i Costa Rica, og her slog han fast, at klare beviser for, at den syriske regering har anvendt de frygtede våben vil være en »game changer«. Men svaret på dette bør ikke trumfes hurtigt igennem, lød det samtidig fra præsidenten.

»Jeg forudser ikke et scenarium med amerikanske støvler (tropper, red) på landjorden i Syrien,« sagde Obama, som også gjorde det klart, at amerikanske landtropper ikke vil gavne hverken Syrien eller resten af regionen.

Tidligere har USAs forsvarsminister Chuck Hagel gjort det klart, at USA ikke længere vil afvise, at bevæbne de syriske oprørere, der kæmper mod præsident Bashar al-Assads regeringsstyrker i Syrien, såfrem der er blevet anvendt kemiske våben. Landet har været hårdt plaget af konflikten, som brød ud i marts 2011, og som har kostet flere end 70.000 mennesker livet.

I sidste uge kom det frem, at den farlige nervegas sarin højst sandsynligt er blevet brugt i Syrien, men i mindre omfang.

Sarin blev udviklet af tyskerne før Anden Verdenskrig og betragtes som et af de hyppigst anvendte stoffer til kemisk krigsførelse. Det var angiveligt det samme stof, der blev benyttet af Irak under krigen mod Iran i 1980erne, og ifølge Gyldendals åbne encyklopædi er der tale om et ekstremt giftigt stof, som efter blot få sekunders eksponering kan forårsage døden.

USA har tidligere advaret Syrien om, at enhver brug af kemiske våben kan føre til militær indgriben i det borgerkrigshærgede land. Nu siger Obama dog, at selvom der er beviser for, at de farlige våben er blevet anvendt i Syrien, så »ved vi ikke hvornår, hvor, hvordan« eller af hvem.

Dagens Gossip