Obama vil kæmpe for færre atomvåben

Det var hovedbudskabet, da præsident Barack Obama onsdag eftermiddag talte i Tysklands hovedstad, Berlin.

»I dag lancerer jeg en plan for at reducere verdens lagre af atomvåben med op til en tredjedel. Og jeg vil samarbejde med Rusland om den målsætning,« sagde Obama i et stegende hedt Berlin, hvor han smed den mørke jakke og talte til tyskerne iført skjorte og slips.

»Vi kan være lidt mere uformelle blandt venner,« lød det fra præsidenten, som talte bag et skudsikkert panserglas.

Han understregede, at han ikke er bekymret for, at USA vil give afkald på sin afskrækkende magt, selvom landet reducerer sit lager af atomvåben. Derfor vil USA i 2016 indkalde til topmøde, hvor øverste punkt på dagsordenen vil være at sætte en stopper for udbredelsen af atomvåben.

»Det er skridt, vi kan tage for at skabe en verden med fred og retfærdighed,« sagde Obama under sit første officielle besøg i Tyskland som amerikansk præsident.

Han talte næsten 50 år efter, at hans forgænger på posten, John F. Kennedy, holdt sin berømte »ich bin ein Berliner-tale« samme sted.

Og Obama gentog sin forgængers berømte ord med tilføjelsen om, at »ich bin ein Berliner« giver ekko gennem tiden. Han advarede dog samtidig mod at tro, at der ikke længere er kampe at kæmpe, blot fordi muren er faldet.

»Vores arbejde er ikke færdigt, vi er ikke bare borgere i USA og Tyskland , vi er også verdensborgere. Og vores skæbne og lykke er forbundet som aldrig før. Så længe atomvåben eksisterer, er vi ikke rigtig trygge,« fastslog Obama.

Han lovede samtidig, at arbejde dobbelt så hårdt som hidtil på at lukke den omstridte Guantanamo-lejr i Cuba, som han allerede lovede at lukke, da han blev valgt første gang.

»Selv om vi fortsat skal være årvågne, når det gælder terrortruslen, må vi bevæge os ud over tanken om evig krig i Amerika, og det betyder, at vi vil fordoble vores indsats for at få lukket fængslet i Guantanamo,« sagde Obama til tilhørerne på Brandenburger Tor i det centrale Berlin.

Dagens Gossip