Obama vil omgå Kongressen i kamp mod våben

Skrevet af admin

02/01/2016

Dagens topnyheder

Den amerikanske præsident, Barack Obama, har i flere år været frustreret over Kongressens manglende vilje til at skærpe landets våbenkontrol, og nu er han klar til at tage sagen i egne hænder.

Præsidenten skal mandag mødes med justitsminister Loretta Lynch for at diskutere tiltag, der kan reducere problemerne med våben, uden at Kongressen skal stemme tiltagene igennem.

- Jeg har modtaget for mange breve fra forældre, lærere og børn til ikke at gøre noget, siger Obama i sin ugentlige tale.

Ifølge Washington Post vil Obamas skærpelser blandt andet dreje sig om grundigere baggrundstjek af dem, der handler hos de store våbenforhandlere.

Præsidenten har adskillige gange opfordret politikerne i Kongressen til at stramme våbenloven. Særligt efter massakren i 2012 på en skole i Newtown har Obama hævet stemmen over for lovgiverne. 26 personer mistede dengang livet.

- Vi er klar over, at vi ikke kan sætte en stopper for al vold. Men hvad med, at vi prøvede at stoppe bare ét tilfælde? Hvad hvis Kongressen gjorde noget - hvad som helst - for at beskytte vores børn mod våben, lyder det fra Obama.

Ifølge Washington Post vil de konkrete tiltag blive offentliggjort i næste uge, efter at præsidenten altså har mødtes med sin justitsminister.

Mens Obama taler om strengere krav til at anskaffe sig våben, er en ny lov i delstaten Texas trådt i kraft ved årsskiftet. Loven tillader folk at bære håndvåben synligt på offentlige steder, hvis de har anskaffet sig våbnet lovligt.

Den republikanske guvernør i Texas, Greg Abbott, har da heller ikke meget til overs for Obamas tiltag.

- Obama vil indføre mere våbenkontrol. Mit svar? KOM OG TAG DET, skriver Abbott på det sociale medie Twitter.

/ritzau/Reuters