Obama vil skære dybt i atomarsenalet

»Præsidenten fremlægger også det mål at reducere USAs og Ruslands taktiske atomvåben i Europa. Det skal ske ved, at USA forpligter sig til at samarbejde med sine NATO-allierede om konkrete forslag, der skal forhandles på plads med Rusland for at nå målet,« siger embedsmanden ifølge Reuters.

Helt konkret vil Obama trimme antallet af strategiske sprænghoveder, som hver af de to stormagter er i besiddelse af, med en tredjedel. Hvis det ender med en aftale, bringes antallet af strategiske sprænghoveder under 1.550 per nation, som er den tilladte grænse i den såkaldte »NEW START«-traktat, som den amerikanske præsident underskrev med Rusland i 2010. Ifølge New York Times vil de to nationer hver især komme til at råde over lidt over 1.000 sprænghoveder.

Den ventede erklæring kommer dagen efter, at Obama mødte Ruslands præsident, Vladimir Putin, ved G8-topmødet, hvor de underskrev en ny aftale om ikke-spredning af kernevåben, der erstattede en aftale fra 1992, som udløb mandag.

»USAs intention er at få forhandlet nedskæringer på plads med Rusland, så vi kan flytte os yderligere i forhold til situationen under Den Kolde Krig,« siger embedsmanden, der ikke er nævnt ved navn.

Ifølge Reuters vil Obama også sige, at han vil stå i spidsen for et topmøde i 2016, hvor sikring af atomaffald og forebyggelse nuklear terrorisme er øverst på dagsordenen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip