Obama vil tilbage til Kenya uden jakkesæt

Skrevet af admin

25/07/2015

Dagens topnyheder

USA's præsident, Barack Obama, lavede sjov med kenyansk familiepolitik og lovede lørdag at vende tilbage til sin fars fædreland, mens han udstak planer for filantropisk arbejde i landet, når han forlader embedet.

- Jeg kan garantere jer for, at jeg kommer tilbage, sagde Obama under det fælles udendørs pressemøde med Kenyas præsident, Uhuru Kenyatta.

- Næste gang jeg kommer, så bliver det nok uden jakkesæt, pjankede han, mens amerikanske militærhelikoptere hang svirrende over ham og livvagter fra Secret Service stod til højre, til venstre og midt for som synligt udtryk for den amerikanske præsidents såkaldte "overfrakker".

- Første gang jeg kom, var jeg iklædt cowboybukser og en rygsæk, sagde Obama og mindedes et besøg for næsten 30 år siden, da han ledte efter sin fars familie. En far, som han knap nok kendte.

- En af udfordringerne ved at rejse og besøge Kenya er, at jeg denne gang er meget mere begrænset, sagde Obama, som denne gang ikke var i stand til at besøge sin fars landsby i nærheden af Victoriasøen.

Det skuffede hans genfundne familie, som fik den første afroamerikanske præsident til at tigge nogle slægtninge om tilgivelse. Det skete, da han mødte dem for første gang fredag i Nairobi, hvor han havde inviteret dem til middag.

Hans halvsøster Auma Obama, som han er i jævnlig kontakt med, havde sørget for, at alle grene af familien var samlet til måltidet, forklarede præsidenten og sagde i spøg:

- Jeg tror, at folk i Kenya kender til nødvendigheden af sommetider at være nødt til at håndtere familiepolitikken, sagde Obama og uddybede:

- I disse store familier viser der sig at være fætre, onkler og tanter, hvis eksistens man intet anede om. Men man er altid glad for at mødes, og der var til tider ganske lange forklaringer om de indbyrdes relationer.

Obama antydede, at hans fremtidige virke i Kenya efter 2017 ikke kun vil være af turist- og familiemæssig karakter, men at han ville hjælpe de driftige unge i landet med at udvikle talenter blandt ledere og iværksættere til gavn for Kenya og resten af Afrika.

Han lovede, at han næste gang ville tage sin kone, Michelle, og parrets to døtre med.

/ritzau/AFP