Obamas asylplaner får en kold skulder fra Danmark

»Jeg glæder mig meget over Obamas udmelding om en fornyet og forstærket indsats fra administrationens side for nu at få gennemført en endelig og fuldstændig afvikling – og dermed omsider få afsluttet et mørkt kapitel i USAs mangeårige indsats mod international terror,« skriver udenrigsminister Villy Søvndal (SF) i en skriftlig kommentar til Berlingske.

Ifølge ministeren hverken vil eller kan Danmark dog hjælpe Obama.

»Et bredt flertal i Folketinget har gennem årene fastholdt den linje, at vi ikke tager imod fremmede statsborgere fra Guantanamo, og den danske holdning er uændret. Det skyldes, at det ikke inden for de gældende udlændingeretlige regler og praksis er muligt at give de pågældende opholdstilladelse i Danmark. Dels at der kunne være en sikkerhedsmæssig risiko ved at modtage fanger,« fastslår Villy Søvndal.

Der er 166 fanger tilbage i Guantanamolejren, og heraf er 86 blevet renset for at have været involveret i terrorvirksomhed. Det er disse 86 personer, som præsident Obama gerne vil have andre lande til at tage imod, da det indenrigspolitisk er umuligt for Obama at give dem ophold i USA, og fordi de ikke kan sendes tilbage til deres hjemlande på grund af risikoen for overgreb og forfølgelse.

I sin stort anlagte sikkerhedspolitiske tale torsdag aften gjorde den amerikanske præsident det klart, at han nu vil gøre endnu en kraftanstrengelse for at få lukket Guantanamo-lejren – blandt andet ved at udpege en ny særlig repræsentant, der skal finde lande, der vil huse fangerne.

Det er langt fra første gang, at den danske regering afviser USAs bøn om hjælp. Det samme gjorde VK-regeringen, men for udenrigsminister Villy Søvndal hører det med til historien, at hans parti, SF, da det var i opposition faktisk gik ind for, at Danmark skulle tage imod nogle af fangerne.

Det er der i årenes løb og indtil videre 16 lande, der har gjort, blandt andet Tyskland, Frankrig og otte andre EU-lande.

Også i det store oppositionsparti Venstre opretholder man modstanden mod, at Danmark skal huse nogle af de ikke-skyldige fanger fra Guantanamo.

»Det vil vi ikke bakke op. Det er et problem, som amerikanerne må håndtere selv. Efter vores opfattelse er der ikke noget, der giver anledning til, at Danmark skulle ændre politik i den sag,« siger udenrigsordfører Søren Pind (V).

Blandt Folketingets partier vil kun Enhedslisten give Obama en håndsrækning.

»Guantanamo er en skændsel, og Danmark er nødt til at tage sin andel af de folk, der sidder der, for vi skal have løst det problem,« siger partiets udenrigsordfører, Christian Juhl (Ø), der kritiserer SF for at have skiftet holdning efter at have fået ministerposter.

Også menneskerettighedsorganisationen Amnesty International opfordrer den danske regering til at hjælpe Obama med at lukke Guantanamo, som organisationen kalder »en skamstøtte for den krig mod terror, som USA sammen med sine allierede har brugt som påskud til at sætte menneskerettighederne på stand by.«

»Selvfølgelig skal amerikanerne også selv tage imod nogle, men andre lande – blandt andet Danmark bør træde til og være med til at løse problemet,« fastslår Trine Christensen, der er vicegeneralsekretær i Amnesty Danmark.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip