Obamas regering: Plan for Guantanamo-lukning snart klar

Fangelejren i Guantanamo Bay på Cuba har været en trykkende sten i Barack Obamas sko, lige siden han blev præsident i 2009.

Dengang lovede han at lukke basen. Han beordrede den lukket, men Kongressen blokerede beslutningen.

Onsdag meddeler en talsmand for Det Hvide Hus så, at man er ved at lægge sidste hånd på en plan for, hvordan den omstridte lejr skal lukkes.

Regeringen er snart klar med "en plan for en sikker og ansvarlig lukning af fængslet i Guantanamo Bay", og den bliver præsenteret for Kongressen, siger Josh Earnest.

- De nationale sikkerhedsrådgivere har arbejdet på planen i lang tid, hovedsageligt fordi præsidenten prioriterer det højt.

Lukningen af fængslet vil, siger Josh Earnest, styrke den nationale sikkerhed. Samtidig er lejren en uhensigtsmæssig brug af statens ressourcer.

Det store problem med Guantanamo-lejren er, hvad man skal gøre med de fanger, som har siddet fængslet i årevis, og hvoraf mange har fået grønt lys til at blive sluppet fri.

Omkring halvdelen meldes klar til at forlade lejren, men det er vanskeligt at slippe af med dem, da ingen andre lande tilsyneladende ønsker at tage imod dem.

Den største udfordring er imidlertid, at Kongressen har besluttet, at fangerne ikke må overføres til amerikansk grund.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip