Observatørmission forlænges til søndag i Ukraine

Skrevet af admin

11/03/2014

Mest læste i dag

Holdet af observatører fra OSCE forlænger dets ubevæbnede mission i Ukraine til søndag i stedet for at tage hjem onsdag, som det ellers var planen.

Det oplyser Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) tirsdag.

Observatørholdet har været i Ukraine siden sidste uge, hvor det gentagne gange har forsøgt at få adgang til Krim-halvøen - samtlige gange uden held.

OSCE-observatørerne, der også tæller to danske officerer, vil på grund af deres problemer med at komme forbi prorussiske styrker på grænsen til Krim nu i stedet besøge det østlige Ukraine.

I de områder, som observatørerne vil inspicere for at få skabt sig et overblik over krisen i landet, er befolkningen overvejende russisk-orienterede modsat indbyggerne i den vestlige del af landet.

Det er den ukrainske overgangsregering i Kijev, der har bedt observatørerne fortsætte arbejdet i den østlige del af landet, og "det er vi naturligvis positive over for", lyder reaktionen fra forsvarsminister Nicolai Wammen (S):

- Formålet er det samme, som det hele tiden har været. At have neutrale observatører på stedet, der nøgternt kan rapportere om begivenhederne, og medvirke til, at situationen ikke eskalerer yderligere.

- Det kan give det internationale samfund den fornødne viden og bidrager til gennemsigtighed, siger forsvarsministeren i en pressemeddelelse.

I sidste uge forsøgte de 59 observatører fra i alt 29 lande at få klarhed over den konfliktfyldte situation på Krim. Målet var blandt andet at sikre, at situationen ikke ville blive tilspidset yderligere.

- Det er afgørende, at vi sender et stærkt signal om støtte til Ukraines territoriale integritet, siger Nicolai Wammen.

- Derfor er Danmark naturligvis parat til at fortsætte vores bidrag, når Ukraine beder om det. Den igangværende mission har allerede haft en særdeles vigtig funktion, selvom det ikke er lykkedes at få adgang til Krim endnu.

Ifølge forsvarsministeren har missionen i praksis demonstreret støtte til Ukraines territoriale integritet og vist, at det internationale samfund følger udviklingen helt tæt.

- Samtidig har den givet øget viden om situationen på jorden. Herunder at Krim for tiden desværre er uden for de ukrainske myndigheders kontrol, siger Nicolai Wammen.

/ritzau/