Odense jubler: Hele verden byder ind på nyt eventyrhus

Udlandet kan ikke få nok af den grimme ælling, fyrtøjet og Tommelise.

Interessen for H.C. Andersen viser sig tydeligt i mængden af forslag til et nyt eventyrhus, der skal være med til sikre kulturen omkring den verdenskendte digter og forfatter i og omkring dennes fødehjem i Odense.

Idéerne er væltet ind, siden Odense Bys Museer og Odense Kommune i september udskrev en international idékonkurrence til et eventyrhus med en magisk have, fortæller museumschef Torben Grøngaard Jeppesen.

I alt er der kommet 969 bud fra 64 lande. Forventningen var ellers mellem 50 og 100 idéer til eventyrhuset.

- Vi er ganske overvældede. Jeg var som udgangspunkt bange for, om det ville blive en mere eller mindre ren dansk konkurrence med enkelte deltagere, siger Torben Grøngaard Jeppesen.

- Men det, vi er nået helt op på næsten 1000 forslag, det er imponerende og viser, at H.C. Andersen er verdenskulturarv, fortsætter han.

Museumschefen konstaterer, at cirka 70 procent af de gæster, der i dag kommer i H.C. Andersens Hus, er udlændinge.

- Den måde, vi har lavet vores nuværende H.C. Andersen Museum, er meget biografisk fortællende ud fra den traditionelle danske tænkning om hans liv, siger museumschefen, som oplever, at gæsterne mest af alt er interesserede i selve eventyrene:

- Andersen er for udlændingene mest kendt for eventyrene, og derfor har de besøgende fra udlandet også ofte interesse i at se, hvem han var ved siden af alle eventyrene.

Trods de mange udenlandske idéer til det nye eventyrhus behøver man herhjemme ikke være bekymret for, at H.C. Andersen som dansk kulturarv vil blive udvandet:

- Der er ingen tvivl om, at det er dansk kultur. Det er det, der er afsættet. Men det, som jeg taler for, er at forsøge at forene et stykke dansk kulturarv med noget mere internationalt.

- H.C. Andersen var jo selv en verdensborger og lod sig ofte inspirere af udlandet, siger Torben Grøngaard Jeppesen.

Idékonkurrencen vil i 2014 blive fulgt op af en projekt- og arkitektkonkurrence, hvor idéerne skal omsættes til handling. Eventyrhuset og den magiske have ventes at stå færdig i 2018.

/ritzau/

Dagens Gossip