Odense Zoo's homo-pingvinunge flytter hjemmefra

Det vakte en del opsigt i fjor, da Odense Zoo kunne fortælle, at et han-pingvinpar havde adopteret en unge. Siden fik ungen navnet Rainbow, hvilket var stærkt inspireret af, at børn opvokset hos homoseksuelle forældre i folkemunde kaldes for regnbue-børn. 

Nu er Rainbow blevet gammel nok til at flytte til en anden zoologisk have, og det sker i morgen søndag, oplyser Odense Zoo.

SE OGSÅ: Homo-pingviner i Odense Zoo adopterer unge

Dyrepasser Sandie Hedegaard Munch fortæller, at dyrepasserne af flere årsager er kede af at skulle af med Rainbow.

- Rainbow er for det første en utrolig flot pingvin, og så har han for det andet en rigtig god adfærd. Han er en god og rolig pingvin. Der er også det særlige ved ham, at noget af hans næb er hvidt, hvor kongepingviner typisk kun har et sort næb. Vi ved ikke, om det er en genetisk fejl, eller om næbbet ændrer farve, når Rainbow kommer gennem sin første fældningsperiode. I den periode, skiftes det yderst lag af næbbet nemlig også, forklarer hun.

SE OGSÅ: Chimpansen Per fra Odense Zoo er på lykkepiller

Odense Zoo indgår i et avlssamarbejde med andre anerkendte zoologiske haver, og for at sikre dette skal Rainbow videre.

Han sendes søndag med fly til Edinburgh Zoo, der er kendt for at have et utroligt godt område til pingviner. I Edinburgh Zoo har man opsat webcam hos pingvinerne, så Rainbow kan antageligt ses live om et par dage.

Blandt kongepingviner er det normalt at danne par gennem mange år. Det er også set, at hunner eller hanner danner par med samme køn. Mindre normalt er det, at disse opdrætter unger, men undtagelsen findes altså blandt pingvinerne i Odense Zoo. 

SE OGSÅ: Livsfarlig tiger patient på OUH

I Odense Zoo havde de to han-pingviner længe vist tegn på gerne at ville have en unge. Hver gang, det var yngletid, blev de to hanner 'skruk'. Deres trang til at ruge førte ligefrem til, at de valgte at ruge på døde sild.

Kongepingviner lægger normalt kun ét æg i yngleperioden. Blandt pingvinerne i Zoo skete der imidlertid det, at en hun-pingvin dannede par med en han og lagde et æg. Derefter forlod hun ham og dannede par med en ny han. Her lagde hun yderligere et æg og forlod også ham. Det var ikke hensigtsmæssigt for de vragede hanner, der nu stod med æg uden mage.

Kongepingviner er meget afhængige af deres mage i rugeperioden. Det foregår nemlig sådan, at de ruger på ægget ved at lægge det på deres fødder, hvorefter de lægger deres såkaldte rugedelle ud over ægget. De bliver trofast stående på ægget til deres mage overtager tjansen. Det tegnede derfor ikke godt for de forladte hanner, som stod alene med deres æg.

Følg Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyhder og underholdning

Dyrepasserne tog derfor den beslutning, at lade homo-pingvinparret adoptere det ene æg.  Han-pingvinerne klarede opgaven med at udruge ægget rigtig flot. De passede fint på ugen, indtil den var otte-ni måneder gammel og klar til at stå på egne ben. Dyrepasserne ved nu, at kommer de atter i en situation, hvor de mangler et adoptiv-par, så er hannerne klar.

KLIK PÅ BILLEDET AF 'RAINBOW' FOR AT SE DET I FULD STØRRELSE:

Dagens Gossip