OECD forudser farer fra vækstøkonomier

Væksten i de industrialiserede lande vil tage til i år og næste år. Men overvejende i et langsommere tempo end tidligere forudsagt, da nye farer lurer - især fra vækstøkonomierne i den tredje verden.

Det skriver OECD i en ny rapport tirsdag om vækstprognoserne for de 34 medlemslande.

Japan og eurozonen vil begge klare sig lidt bedre end ventet i år og næste år, når sparepolitik bliver nedtrappet, og økonomiske vækstpakker bliver opretholdt, vurderer OECD, som ser forbedrede betingelser i finansverdenen.

Men den amerikanske økonomi vil vokse langsommere end forudsagt, og OECD henviser til en "dysfunktionel" politisk situation i Washington.

OECD nedjusterer den globale vækstprognose med næsten et halvt procentpoint både i år og næste år - til henholdsvis 2, 7 procent og til 3,6 procent.

OECD har også nedjusteret forventningerne til Danmarks økonomiske vækst. Organisationen venter nu en vækst i det danske bruttonationalprodukt på 0,3 procent i 2013 og 1,6 procent i 2014.

Ud over den usikre politiske situation i USA er usikkerheden omkring bankerne i eurozonen, og Japans offentlige gæld trusler mod den globale økonomi.

OECD opfordrer den amerikanske centralbank FED til at opretholde den nuværende kurs i en periode.

- Vækstøkonomierne i den tredje verden, som indtil for nylig var med til at skabe dynamik i den globale aktivitet, kan komme til at modvirke vækst, advarer OECD i rapporten.

- Vi har nedsat vores prognoser af mange grunde, men den vigtigste er faldet i vækstøkonomierne i den tredje verden, siger OECD's cheføkonom, Pier Carlo Padoan. Han henviser også til en svækkelse i handelsaktivisterne og et fald i investeringerne.

Padoan siger, at økonomierne i industrilandene ikke vil være i stand til at rette op på det momentum, der er tabt af vækstøkonomierne.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip