OECD forudser farer fra vækstøkonomier

Væksten i de industrialiserede lande vil tage til i år og næste år. Men overvejende i et langsommere tempo end tidligere forudsagt, da nye farer lurer - især fra vækstøkonomierne i den tredje verden.

Det skriver OECD i en ny rapport tirsdag om vækstprognoserne for de 34 medlemslande.

Japan og eurozonen vil begge klare sig lidt bedre end ventet i år og næste år, når sparepolitik bliver nedtrappet, og økonomiske vækstpakker bliver opretholdt, vurderer OECD, som ser forbedrede betingelser i finansverdenen.

Men den amerikanske økonomi vil vokse langsommere end forudsagt, og OECD henviser til en "dysfunktionel" politisk situation i Washington.

OECD nedjusterer den globale vækstprognose med næsten et halvt procentpoint både i år og næste år - til henholdsvis 2, 7 procent og til 3,6 procent.

OECD har også nedjusteret forventningerne til Danmarks økonomiske vækst. Organisationen venter nu en vækst i det danske bruttonationalprodukt på 0,3 procent i 2013 og 1,6 procent i 2014.

Ud over den usikre politiske situation i USA er usikkerheden omkring bankerne i eurozonen, og Japans offentlige gæld trusler mod den globale økonomi.

OECD opfordrer den amerikanske centralbank FED til at opretholde den nuværende kurs i en periode.

- Vækstøkonomierne i den tredje verden, som indtil for nylig var med til at skabe dynamik i den globale aktivitet, kan komme til at modvirke vækst, advarer OECD i rapporten.

- Vi har nedsat vores prognoser af mange grunde, men den vigtigste er faldet i vækstøkonomierne i den tredje verden, siger OECD's cheføkonom, Pier Carlo Padoan. Han henviser også til en svækkelse i handelsaktivisterne og et fald i investeringerne.

Padoan siger, at økonomierne i industrilandene ikke vil være i stand til at rette op på det momentum, der er tabt af vækstøkonomierne.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip