OECD revser spareglade regeringer

Skrevet af admin

18/02/2016

Dagens topnyheder

Der lyder hårde ord og formaninger fra OECD, Organisationen for økonomisk Samarbejde og Udvikling, til verdens regeringer. Væksten er for lav, finansiel ustabilitet truer og regeringerne gør for lidt for at sparke gang i aktiviteten.

Det er meldingen torsdag, hvor OECD kommer med en statusmelding på verdensøkonomien.

- Vi forventer ikke, at den globale økonomiske vækst i 2016 forventer bliver højere end i 2015, der var den laveste i de seneste fem år. Vores forventninger er igen blevet sænket på grund af dårlige nøgletal, skriver cheføkonom i OECD Catherine L. Mann.

Organisationen forventer nu en vækst i den globale økonomi på 3 procent i 2016 og 3,3 procent i 2017. Begge markerer et fald på 0,3 procentpoint fra tidligere forventninger.

Forventningerne til den økonomiske vækst i USA og EU er begge skåret med omkring en femtedel til 2,0 og 1,4 procent i 2016. For Kina ventes væksten at falde til 6,5 procent fra 6,9 procent i 2015 mens Brasilien forventes at ramme en grum recession.

- Der er behov for en stærkere, kollektiv politisk reaktion for at styrke efterspørgslen. Pengepolitikken kan ikke gøre det alene. Finanspolitikken er nu væksthæmmende mange store økonomier, skriver OECD.

Det med henvisning til, at mange lande har meget lave renter og pumper penge ud i systemet for at øge væksten. Men samtidig sparer mange lande på udgifterne for at nedbringe gælden.

- Da regeringerne i mange lande for nuværende kan låne til meget lave renter er der plads til at bruge flere penge for at øge efterspørgslen på en ansvarlig måde, skriver Catherine L. Mann.

OECD blev oprettet i 1961 som et samarbejdsorgan for demokratiske lande med markedsøkonomi.

Organisationens sekretariat i Paris er en af verdens største og vigtigste producenter af sammenlignelig statistik og analyser inden for økonomi og sociale forhold

/ritzau/