OECD uddeler roser til dansk økonomi

Dansk økonomi får masser af roser med på vejen af OECD i landerapporten om Danmark. Men blandt tornene er dog fortsat den høje topskat, et stort frafald på videregående uddannelser og en lav skat på boligen.

- Vi har i dag en økonomi, som målt på de økonomiske strukturer tåler sammenligning med de fleste. Men at det i udgangspunktet ser fornuftigt ud, er ikke det samme som, at det ikke kan gøres bedre, lyder det fra Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank.

OECD efterlyser også initiativer, som kan styrke produktiviteten herhjemme. Der mangler politisk handling, og der er behov for, at fokus på produktivitetsvækst gøres permanent, hedder det i rapporten.

- Regeringen har signaleret, at den svage produktivitetsudvikling er i fokus. Og mon ikke der kommer en række tiltag, så snart Produktivitetskommisionen er kommet med sine endelige anbefalinger, siger Peter Bojsen Jakobsen, makroøkonom i Sydbank.

OECD er også bekymret for de danske husholdningers høje gældsniveau, som er det højeste i OECD målt på andel af bruttonationalproduktet.

- Det er noget, der naturligvis i første omgang lyder skræmmende. Men vi besidder store formuer - blandt andet de boliger, vi har gælden i, men også i form af store pensionsformuer, siger Lone Kjærgaard, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Hun peger på, at der i horisonten lurer, at 10 år med afdragsfrihed udløber for flere og flere boligejere i de kommende år. Dertil kommer danskernes forkærlighed for lån med variabel rente.

- OECD maler ikke et skræmmebillede, men opfordrer til et nyt overvågningsværktøj til realkreditinstitutterne, der inkluderer en grænse for et instituts andel af afdragsfrie lån og rentetilpasningslån, siger Lone Kjærgaard.

/ritzau/

Dagens Gossip