OECD vil bekæmpe multinationale firmaers skattetænkning

»Det er endnu et eksempel på, at multinationale selskaber placerer store værdier steder, hvor de ikke har megen reel aktivitet. Den slags aggressiv skatteplanlægning må vi neutralisere med nye internationale regler,« siger han til Politiken.

Det skattepolitiske center i OECD, industrilandenes økonomiske samarbejde, er nu blevet centrum for en hidtil uset international indsats fra verdens ledere mod skattely. Lederne fra Europas største lande, USA og Rusland vil under G8-topmødet i næste uge skabe fundamentet for et nye internationale regler.

Næste måned præsenterer OECD en plan, der skal stoppe multinationale selskabers skattetænkning. I planen indgår nye krav om, at en større del af selskabernes indtjening skal beskattes i det land, hvor de har størst fysisk aktivitet.

DR har afsløret, at Novo Nordisk flytter milliardindtægter til datterselskaber i Schweiz, selv om virksomhedens produktion fortrinsvist ligger i Danmark.

Kun et par hundrede af de i alt 35.000 ansatte hos Novo arbejder i Schweiz.

Novos strategi minder om metoder brugt af Apple, Google og Amazon, der flytter penge rundt i skattely, skriver Politiken.

»Det demonstrerer, at verdens skatteregler ikke er fulgt med tiden. Jamen, så lad os fikse dem,« siger OECD-direktøren.

Novo Nordisk afviser enhver anklage om skattetænkning. Næsten halvdelen af de syv milliarder kroner, som Novo sidste år betalte i selskabsskat, blev nemlig betalt i Danmark, oplyser pressechef Mike Rulis fra Novo Nordisk til Politiken.

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) finder det »utrolig positivt«, at OECD, G8 og EU mere »offensivt« bekæmper skattetænkning.

Hos Tax Justice Network, den toneangivende internationale organisation på skatteområdet, mener direktør John Christensen, at det er på høje tid, at verdens topledere sætter ind mod multinationale selskabers skattetænkning:

»De nuværende internationale skattestandarder er næsten 100 år gamle. Moderne selskaber udnytter dem hæmningsløst«.

EU-kommissionen lancerer onsdag et forslag om, at EU-landene automatisk skal udveksle alle finansdata.

Dagens Gossip