Øget forbrug kan skabe 16.000 nye job

Det kan kaste tusindvis af nye arbejdspladser af sig herhjemme, hvis der kommer mere fart på det private forbrug. Stiger det private forbrug eksempelvis med bare én procent i år, vil det af sig selv skabe 8.000 nye job herhjemme i butikker, på restauranter, blandt håndværkere og mange andre. Det er nok til at løfte den økonomiske vækst med 0,3 procentpoint både i år og til næste år.

Kommer væksten i forbruget op på to procent om året, som det ofte ses i gode tider, så kan der komme en stigning herhjemme i beskæftigelsen på næsten 16.000 arbejdspladser ved udgangen af 2014 i forhold til en situation med fortsat stagnation i forbruget.

Det viser beregninger, som Realkredit Danmark har udarbejdet med udgangspunkt i Danmarks Nationalbanks økonometriske model MONA.

Hvis det private forbrug, som samlet set er tæt på 900 milliarder kroner, skal stige med én procent, kræves det, at husholdningerne i snit skal bruge 500 kroner mere om måneden, og skal væksten op på procent, skal der mere end 800 kroner ekstra op af lommen på månedsbasis.

»Lige nu er det dog kun sandsynligt, at forbrugsvæksten i år bliver på tæt ved 0,75 procent, og så er der håb om en yderligere stigning på mellem én og to procent til næste år, alt efter, hvor godt optimismen får fat, og hvordan europæisk økonomi udvikler sig. Noget tyder med andre ord på, at vi rent faktisk er i gang med at få brudt de senere års dødvande i forbruget til glæde for dansk økonomi – uden der dog står en snarlig forbrugsfest for døren,« siger Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom hos Realkredit Danmark.

Det betyder, at det private forbrug alene ikke alene kan sikre et holdbart økonomisk opsving. Der skal helst også mere gang i eksporten herhjemme, før det for alvor begynder at gå bedre, og der kommer en mere gunstig udvikling på arbejdsmarkedet. Meget tyder dog på, at det så småt begynder at gå lidt bedre. Danskerne er ikke længere så usikre på fremtiden som før. Det kan aflæses direkte i danskernes syn på især arbejdsmarkedet og boligmarkedet. Et flertal af danskerne frygter således ikke længere at blive ramt af ledighed – i stedet er der faktisk en overvægt, der tror på, at arbejdsløsheden er lavere om et år i forhold til i dag, viser de sidste nye tal fra Danmarks Statistik.

»Samme historie gør sig gældende på boligmarkedet, hvor de senere års pris-pessimisme nu er vendt til en forventning om stigende boligpriser over det kommende års tid,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Makroøkonom Peter Bojsen Jakobsen fra Sydbank er enig.

»Alt peger på, at forbruget er på vej op. Boligpriserne stiger småt, beskæftigelsen er svagt stigende, mens 2013 formentligt bliver året, hvor husholdningerne oplever reallønsfremgang for første gang siden 2009. De seneste skattelettelser kan også få en positiv effekt på privatforbruget. Derfor venter vi en fremgang i privatforbruget på 0,5 procent i år og 1,5 procent til næste år,« siger han.

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip