Øjenvidne i Ukraine: Nu er der krig

Store demonstrationer, som støtter henholdsvis regeringen og oppositionen i Ukraine, står nu over for hinanden i hovedstaden, Kijev.

Situationen er spændt til det yderste, siger et dansk øjenvidne på stedet.

- Nu er der krig, og alle er forberedt på det. De går rundt med hjelme, og man tager ikke længere sine børn med ned på pladsen, siger Jesper Lindholt, der på syvende år bor i Kijev, hvor han har et softwarefirma.

Krisen i Ukraine opstod, da præsident Viktor Janukovitj udskød at underskrive en stor handels- og associeringsaftale med EU i november, hvilket tusinder af hans proeuropæiske landsmænd er utilfredse med.

Nu forværres situationen ved, at tusinder fra det østlige Ukraine samles tæt på den igangværende demonstration for at støtte op om Janukovitj.

Oppositionen kalder den nye demonstration for kunstigt skabt og beskylder Janukovitj for at stå bag.

Jesper Lindholt forklarer, at der på de sociale medier har været reklamer om, at man kunne deltage i demonstrationen en hel dag for cirka 150 kroner, og at demonstranterne er blevet kørt til Kijev i regeringsbetalte tog og busser.

Efter at Uafhængighedspladsen blev ryddet af politiet natten til onsdag, har de proeuropæiske demonstranter generobret pladsen og bygget det, der mest minder om en middelalderborg, fortæller Lindholt:

- De har bygget den op af sne, og hvad man har kunne finde af træ, plader, metalkonstruktioner og dæk. Og så er der lavet små indgange i hver af disse barrikader, så man kan styre indgangene.

Han fortæller, at der inde på pladsen er oprettet felthospitaler og køkkener, og at der hersker en militær disciplin blandt demonstranterne.

Det, der nu kan blive farligt, er ifølge Lindholt, hvis præsidenten og hans folk kan få pisket en stemning op blandt moddemonstranterne, så det bliver de civile mod de civile.

- For så er der ingen regler, og så er der ingen, man kan klage til bagefter, siger han.

Lindholt fortæller, at det efter politiets rydning af oppositionens protestlejre er blevet alvor.

- Alt fra gamle koner til studerende kommer ind til byen med medicin, varmt tøj og mad til demonstranterne. Det er en folkerevolution, mener Jesper Lindholt.

/ritzau/

Dagens Gossip