Øjenvidne i Ukraine: Politi vil udsulte demonstranter

Politiet i den ukrainske hovedstad Kijev forsøger at dæmme demonstranterne mod præsident Viktor Janukovitj inde. Det fortæller en dansk øjenvidne fra byen.

- Allerede ved middagstid lokal tid begyndte politiet at røre på sig. De forsøger at lukke demonstranterne inde, så der ikke kan komme forsyninger ind til dem, siger Jesper Lindholt, der på syvende år bor i Kijev, hvor han har et softwarefirma.

- Politiet vil forsøge at udsulte demonstranterne, vurderer han.

Han fortæller, at politiet også forsøger at rydde oppositionsleder Julia Timosjenskos kontorer, hvor hendes parti Fædrelandspartiet holder til.

- Det sker, fordi Janukovitj føler sig ydmyget af demonstranter i forhold til Putin. Lige nu ser det ud til, at han ikke har styr på eget hus - og det er det, han skal vise, han har overfor russerne, siger Jesper Lindholt.

Søndag aften var der flere hundredetusinde mennesker på gaden i Kijev, hvor de demonstrerede mod regeringen og præsidenten, fordi Ukraine har sagt nej til en handelsaftale og et tættere forhold til EU.

I forbindelse med demonstrationen væltede man en statue af Lenin, Sovjetunionens første leder. Han har symbolsk værdi i Ukraine, da den symboliserer den historie, som landet deler med Rusland, der i øjeblikket forsøger at få Ukraine med i en toldunion.

- Jeg tror ikke, at vi kommer til at se en så massiv demonstration igen i aften. Det sner lige nu herovre - og folk er meget mutte. De venter på støtte udefra - at EU kommer og lægger pres på Janukovitj, siger Jesper Lindholt.

Danskeren slår dog fast, at demonstranterne ikke går hjem, selv om politiet nu er rykket ud og har omringet dem:

- Selv om folk er ved at miste håbet, så bliver de. Og de har masser af mad til at stå imod med, siger han.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip