Økokrisen afblæst: Det røde Ø-mærke forbliver

Danmark får lov at beholde sit røde økomærke. Det siger fødevareminister Dan Jørgensen (S) tirsdag aften efter et møde med EU's landbrugskommissær, Dacian Ciolos.

EU-Kommissionen har i øjeblikket et lovforslag på vej, som efter sigende skal indeholde krav om, at de nationale økomærker skal sløjfes til fordel for EU's fælles grønne blad-mærke.

- Det vil være forfærdeligt, hvis Danmark skal tvinges til at forbyde et mærke, som vi har haft stor succes med.

- Derfor bad jeg om et møde med kommissæren og fremlagde sagen for ham. Og jeg er glad for at kunne sige, at det ikke er aktuelt: Vi får lov til at beholde det danske mærke, siger Dan Jørgensen.

Ifølge ministeren kender 98 procent af danskerne det røde ø, og det vil derfor være et skridt bagud, hvis mærket pludselig skal sløjfes.

- Jeg fremlagde to argumenter. Det første er, at det vil være tåbeligt at forbyde et mærke, som virker så godt. Det har jo en ekstremt høj kendthedsgrad.

- Det andet er, at det her vil blive en meget, meget dårlig sag i Danmark. Og det vil bestemt ikke sætte ham eller EU i noget særligt godt lys. Og de to argumenter, tror jeg, var det, der overbeviste ham, siger Dan Jørgensen.

Hos Økologisk Landsforening, der organiserer økologiske landmænd, virksomheder og forbrugere, jubler man over udfaldet af sagen.

Formanden, Per Kølster, takker i en pressemeddelelse den nye fødevareminister for "ekstremt hurtigt arbejde".

- Når det er EU, plejer alt at tage pænt lang tid. Ministeren fik sat turbo på sagen, og det er en lettelse af have den af vejen.

- Et forbud ville have haft negative konsekvenser for økologisk salg og dermed også for naturen, dyrevelfærd, miljøet og de økologiske producenter, siger Per Kølster.

Truslen mod økomærket kom frem i starten af november i forbindelse med en omfattende kommissionsgennemgang af reglerne for økologi i Europa.

Allerede da meldte både Enhedslistens fødevareordfører, Per Clausen, og daværende fødevareminister, Karen Hækkerup (S), at EU ville få kamp til stregen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip