Økologer kræver forbud mod omstridt sprøjtegift

Skrevet af admin

08/08/2016

Mest læste i dag

Landets frugtavlere holder vejret for tiden.

De senere år har der været eksempler på, at sprøjtegiften prosulfocarb er drevet ind over frugtplantager fra nærliggende marker.

Det har ført til, at flere frugtavlere har måttet kassere hele eller dele af produktionen.

En ny opgørelse viser ifølge hjemmesiden gylle.dk en udbredt brug af prosulfocarb. I 88 kommuner landet over blev der ifølge opgørelsen anvendt 811.680 liter af sprøjtegiften.

Den udbredte brug får formand for Økologisk Landsforening Per Kølster til at foreslå et forbud mod brugen af sprøjtegiften på offentlige arealer.

- Et forbud mod at bruge prosulfocarb på offentlige arealer løser ikke problemet, men det er et sted at starte, siger Per Kølster.

De seneste tre år har der været eksempler på, at frugtavlere har fået deres høst af æbler og pærer ødelagt af sprøjtegiften.

- Det seneste eksempel var en producent på det sydlige Lolland, der fik kasseret en større produktion af pærer, fortæller Per Kølster.

Problemet med sprøjtegiften er, at det har et meget lavt fordampningspunkt. Det betyder, at det let fordamper og bliver flyttet med luftstrømmene.

- Når det så regner, så regner giften ned hos de økologiske frugtavlere. Så får man en forurening af produktionen og kan ikke sælge den, siger Per Kølster.

De økologiske frugtavlere har de senere år presset på for at få en erstatningsordning, så producenter, der rammes af tab som følge af sprøjtegiften, får et økonomisk plaster på såret.

Men der har ikke hidtil været politisk opbakning til kravet.

Frugtavlerne kæmper fortsat for at få en erstatningsordning på plads, og samtidig foreslår man, at det offentlige går foran og forbyder brugen af sprøjtegiften.

Spørgsmål: Per Kølster, hvad hjælper det, at det offentlige forbyder brug af sprøjtegiften, der jo kan drive med skyerne over store afstande?

- Et forbud er en dråbe i havet, det er rigtigt. Men det kan jo være et signal om, at det offentlige påtager sig et ansvar, siger Per Kølster.

/ritzau/