Økologer raser: Plan mod giftregn er utilstrækkelig

Skrevet af admin

12/03/2014

Dagens topnyheder

En ny handlingsplan fra landbruget og kemifirmaet Syngenta stopper ikke den forurening af økologisk frugt og grønt, som kommer fra det traditionelle landbrugs sprøjtning med giften Prosulfocarb.

Det mener Økologisk Landsforening, som kræver en mere håndfast indsats for at holde økologien giftfri. Ellers er der behov for et politisk indgreb, mener økologerne.

Selvom giften, som sælges under handelsnavnet Boxer, ikke må bruges i økologiske æbleplantager, så er brugen af midlet i dag så udbredt på det almindelige landbrugs kornmarker, at den fortættes i atmosfæren og regner ned over de økologiske arealer.

Og også ned over danskernes haver generelt.

Sidste år havde fem økologiske avlere dokumenterede økonomiske tab, da der blev konstateret giftrester i deres frugt. Siden har landbruget og kemifirmaet Syngenta sammen lavet en handlingsplan, som netop er offentliggjort.

Men den er helt utilstrækkelig, lyder kritikken fra økologerne.

- Økologisk frugt og grønt er forbrugernes eneste garanti for varer uden giftrester.

- Økologerne gør hver dag en stor indsats for at levere giftfri produkter. Derfor kan vi ikke acceptere, at vores varer forurenes af andre, heller ikke i små mængder, siger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening, i en skriftlig kommentar.

- Vi tvivler ikke på, at mange landmænd vil følge henstillingerne i handlingsplanen. Men vi vil ikke gamble økologernes fremtid på, at alle landmænd retter ind efter de frivillige anbefalinger.

- Så står vi bare igen i år med en ny forurening af økologiske varer, siger han.

De frivillige tiltag i planen om sprøjtetidspunkter og -udstyr burde være krav ifølge økologerne. Som også mener, at de ramte økologer skal have erstatning.

- Vi taler om et sekscifret beløb i 2013, som intet betyder for et globalt kemifirma men meget for den enkelte avler. Hvis ikke firmaet betaler, så bør økologerne holdes skadesløse af det samlede landbrugserhverv, siger han.

/ritzau/