Økologi-formand: Økologi-besparelser skader lokal vækst

Skrevet af admin

17/10/2015

Dagens topnyheder

Det ville bremse den lokale vækst, hvis regeringen - som alt tyder på - skærer i støtten til dansk økologi.

Sådan lyder det fra Per Kølster, formand i Økologisk Landsforening, forud for et økologisk topmøde lørdag, som også blandt andre fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) deltager i.

- Jeg ser en stor risiko for besparelser. Det betyder konkret, at der kommer til at herske en stor usikkerhed, siger han og forklarer, at det kan få en stor betydning for landmænd, der for eksempel ønsker at omlægge deres virksomhed.

- Der betyder det rigtig meget, at der ikke er den mindste usikkerhed om, hvad staten bidrager med, siger han.

Topmødet, der bliver afholdt på Gram Slot i Haderslev, sætter fokus på, hvordan Syd- og Sønderjylland kan udnytte sit fulde potentiale, når det kommer til økologi.

Mødet kommer i kølvandet på, at regeringen har droppet sin egen målsætning om, at Danmarks økologiske landbrugsareal skal fordobles i 2020 i forhold til arealet i 2007.

Samtidig lægger regeringen i finansloven op til at skære i støtten til landmænd, der vil omlægge til økologi.

Per Køster slår fast, at det endnu ikke er klart, præcis hvor og hvad regeringen vil skære, da den måske finder penge andre steder.

Men fremtidsudsigterne er dystre, hvis økologien som ventet bliver udsat for en spareøvelse, mener han.

- Når man er optaget af at sikre landområdernes udvikling, har enhver form for barbering af det her område den stik modsatte virkning i forhold til at sikre den politik, som ellers er regeringens tydelige mål.

- Det virker meget paradoksalt og uigennemtænkt. Jeg håber, regeringen vil gentænke det og finde nogle løsninger, siger han.

Både lokale og nationale beslutningstagere og ildsjæle er inviteret med til det økologiske topmøde.

/ritzau/